A+ A A-

Bošnjacima u RS se nanosi bol, ovo je alarmantno

muftija-vahid-fazlovicTuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović ocijenio je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) ''krajnje uznemirujućim i alarmantnim'' posljednje napade na Bošnjake u Republici Srpskoj (RS) kao i njihovu imovinu.

Muftija Fazlović je to kazao komentirajući posljednji slučaj podmetanja požara na kući porodice Nožinović u centru Zvornika, te ranije brutalni fizički napad na Nezira Dardagana u Zvorniku na Ramazanski bajram, atak na studenta Fakulteta islamskih nauka (FIN) Elnura Mehmedovića, kao i javne pozive na genocid i ponovne zločine nad Bošnjacima na srpskim slavljima u Bratuncu i Srebrenici.

Istakao je da se posljednjim događajima ''nanosi bol'' Bošnjacima.

''Imamo nekoliko incidenata u posljednje vrijeme. To je doista uznemirujuće. Naravno, u prvom redu za Bošnjake koji tamo žive, ali jako je to zabrinjavajuće za sve nas. Ovi događaji se tiču i fizičkih napada. Još uvijek nismo čuli da su počinioci adekvatno sankcionirani. Imamo, također, ovaj posljednjih događaj koji predstavlja atak na imovinu Bošnjaka. Bošnjaci na nivou svih institucija trebaju dići svoj glas i staviti pod lupu Zvornik, ali i neka druga područja s obzirom da imamo obnovljene atake na imovinu i živote Bošnjaka u RS'', kazao je muftija Fazlović za agenciju Anadolija, te naglasio:

''Mi se prema tome moramo ponijeti krajnje ozbiljno i odgovorno. Valja nam ustati, dići glas i dati podršku ljudima. Najvažnije je da Bošnjaci u mjestima u kojima su se vratili i obnovili svoj život ostanu stabilni i istrajni, a na tom putu potrebna im je pomoć i podrška svih nas''.

Prema dostupnim podacima, u Zvorniku boravi između 13 i 15 hiljada Bošnjaka. Ulice su ovog ljeta bile prepune Bošnjaka, mnogi obnavljaju svoje kuće, život se vraća...Mnogi vjeruju da to nekim snagama u RS itekako smeta.

No, muftija Fazlović je poručio kako će se Bošnjaci boriti za svoja legitimna prava.

''Borit ćemo se za svako naše pravo zajedno sa našim ljudima koji su se vratili. Mi djelujemo kroz institucije Islamske zajednice. Nadamo se da ćemo biti još snažniji i jači kad je riječ o institucijama bošnjačkog naroda'', tvrdi muftija Fazlović.

Nadalje, muftija Fazlović dodaje kako ''bismo svi više voljeli da ima više Bošnjaka (u RS) i da bošnjački predstavnici više brinu o njima''.

''Bili bismo jači, odvažniji i sasvim sigurno vitalniji'', naglasio je.

Prema riječima čelnog čovjeka Muftijstva tuzlanskog, Bošnjaci u Zvorniku, gdje su se u zadnje vrijeme dešavali napadi, treba da žive sigurno.

''To je i njihov grad u kojem žive stoljećima, gdje imaju svoj jako dubok korijen, svoju bogatu tradiciju... Nije teško pojmiti šta znači Zvornik ne samo za Zvorničane već i za Bošnjake u Konjević Polju, Bratuncu, Srebrenici, Vlasenici. Zvornik je bio i ostat će, ako Bog da, značajan centar Bošnjaka koji povezuju unutrašnjost BiH sa Podrinjem. Zvornik je svojom snagom svjedočio stabilnost u životu Bošnjaka, njihovoj egzistenciji, njihovoj duhovnosti, njihovom trajanju na tim područjima'', ocijenio je Fazlović za agenciju Anadolija.

(Anadolija)