Logo

PRONAĐENI OSTACI VODOVODA IZ 15. VIJEKA

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

     "Još nismo pronašli takve ostatke, međutim da bi se cjelokupan kompleks istražio potrebno je mnogo više vremena i sredstava. Ne postoje spisi u kojima se kaža kada je prvobitna tvrđava sagrađena. Na današnjem lokalitetu tabije, u razdoblju između 14. i 15. vijeka bila je sagrađena tvrđava i ne zna se ko je sagradio. Jedinstvena je u BiH po svojoj građi. Bila je u funkciji sve do 1878. godine, nakon čega su Austrougari sagradili tvrđavu na svoj način", kaže Fekeževa, dodavši da je pitanje gdje su ostaci srednjovjekovne tvrđave koja je bila približne veličine kao današnja.

     "To je kompleks na kojem se gradilo u proteklih 500 godina. Metodom širokih istraživanja nedavno su otkrivena dva objekta. Radi se o ostacima zgrade koja je dosta solidno građena i pronađeni su ostaci velikog osmanskog objekta, zapravo četiri zida. Unutar tog osmougaonog objekta su otkriveni kanali sprovedeni kroz sve zidove i završavaju sa dva bunara. Očito se radi o vodovodu koji je sagrađen u vrijeme Skenderpaše, krajem 15. vijeka", ističe Fekeževa.

     Pretpostavlja da je osmougaoni objekat iz 18. vijeka.

     "Unutar tabije pronađeno je mnogo željeznih eksera, znači da je korišteno dosta drvene građe i mnogo raspadnutih topovskih projektila. Usljed nemara onih koji su je čuvali dešavale su se eksplozije u skladištima oružja", kaže Fekeževa 

 

(Nezavisne novine)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.