A+ A A-

Saopćenje povodom brutalnog nasilja nad narodom Egipta

egipat-08-2013Sarajevo, 15. avgust 2013. (MINA) - Povodom brutalnog nasilja nad narodom Egipta koje sprovodi tamošnja vojna vlast, Ured za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdao je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

- Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje brutalna i masovna ubistva građana Egipta i nasilje koje je izazvala i sprovodi tamošnja vojna vlast. Islamska zajednica je zgrožena nasilnim poništavanjem demokratske volje naroda, zaustavljanjem demokratskih procesa te dvostrukim standardima međunarodne zajednice prema egipatskom narodu.

Rijaset Islamske zajednice poziva da se odmah prekine nasilje, da uzurpatori vrate vlast demokratski izabranom predsjedniku Egipta i poziva međunarodnu zajednicu da sačuva minimum ugroženog kredibiliteta tako što će na primjeru Egipta praktično pokazati kako se u svijetu trebaju poštovati temeljna ljudska prava i demokratski standardi. Međunarodna zajednica još ima priliku da potvrdi privrženost usvojenim deklaracijama i konvencijama o ljudskim pravima koje nalažu dosljedno poštovanje principa da su svi ljudi ravnopravni u temeljnim pravima i slobodama, da imaju iste potrebe i snove o životu u slobodi i ljudskom dostojanstvu. Pristajanje na suspendiranje temeljnih ljudskih prava u Egiptu, na masovno zlostavljanje i ubijanje egipatskog naroda od strane vojne vlasti je veliki poraz i sramota za savremeni svijet i za sve ljude koji sanjaju san o svijetu u kojem će se poštovati svačije ljudsko dostojanstvo, u kojem će se primjenjivati isti principi i standardi i u kojem će u međunarodnim odnosima vladati etička načela.

Bosanska ulema i muslimani Bošnjaci, svjesni značaja i uloge  institucije šejhu-l-Azhara, očekuju od njega da stane uz istinu i narod Egipta, da pozove vojsku Egipta da se povuče u kasarne, i da se vlast preda legalno izabranim predstavnicima,kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.