Promo banner

A+ A A-

Fond Gazi Husrev-beg: Počela humanitarna akcija prikupljanja sredstava za stipendiranje

fond-ghb-njem-logoWiesbaden, 09. juli 2013. godine - Ove godine Fond je dobio 459 zahtjeva za stipendiju. Prošle godine osigurano je 149 stipendija, a u proteklih 10 godina u Fond za stipendiranje prikupljeno je 725.000 eura. U 2012. godini Fond GHB donirao je sredstva u domovini i Njemačkoj od oko 1 milion KM.

Humanitarni fond „Gazi Husrev-beg“ Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ) organizira humanitarnu akciju sakupljanja sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka u školskoj 2013./2014. Kao i dosadašnjih 11 puta, i ovogodišnja akcija, pod nazivom „Da se nada ne ugasi“, organizira se za vrijeme mjeseca ramazana. Akciji sakupljanja donacija prethodio je Javni konkurs, objavljen u maju ove godine, u okviru kojeg je na adresu Fonda GHB pristiglo rekordnih 459 prijava.

„Prošle godine Fond GHB uspio je prikupiti i podijeliti 149 stipendija po 500 eura, a s obzirom na povećan broj ovogodišnjih kandidata, učinit ćemo sve da zajedno sa svim ljudima dobre volje pokušamo namaći što više sredstava kako bismo pomogli onima kojima je pomoć potrebna. Svjesni smo neimaštine u Bosni i Hercegovini i u Sandžaku  koja sve više pogađa upravo djecu i mlade ljude do te mjere da su prinuđeni prekinuti školovanje. Ova akcija pruža nadu najugroženijima da i oni dobiju njihovo osnovno ljudsko pravo – pravo na školovanje. Mi pomažemo njima kako bi svi oni bili u stanju pomoći sebi“, ističe predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, Edin Atlagić.  

U proteklih 10 godina posredstvom Humanitarnog fonda GHB skupljeno je i podijeljeno ukupno 1.450 stipendija u iznosu po 500 eura. Kampanja je javna i provodi se u svim džematima na području SR Njemačke, ali i širom svijeta gdje god žive i rade građani Bosne i Hercegovine. 

„Mjesec ramazan predstavlja mjesec sveopće dobrote i dobročinstva prilikom kojeg ljudi osjećaju potrebu da se solidarišu i pružaju pomoć. Osnovni cilj ove akcije jeste pomoći onima koji su željni  sticanja korisnog znanja. Obaveza Fonda GHB je pomoći tim kategorijama u granicama mogućnosti. Stoga je glavni cilj humanitarne akcije Fonda GHB pomoći mladima, kako bi oni kasnije bili od koristiti sebi, njihovim porodicama i društvu u kojem žive, rade i djeluju“, riječi su Omera ef. Sarajlića, upravitelja Fonda GHB.

Ovim putem, pozivamo sve one koji su u mogućnosti da učestvuju u ovoj plemenitoj akciji, kako pojedince gdje god da se nalaze, a koji najvećim dijelom i sudjeluju u ovom dobrom djelu, tako i kompanije koje mogu i žele na upravo ovakav organiziran način pomoći mladim ljudima u njihovom školovanju.

Planirano je da se dodjela stipendija upriliči u Sarajevu početkom oktobra u amfiteatru Gazi-Husrev-begove medrese.

Humanitarni fond GHB osnovan je 2000. godine. Fond djeluje pod okriljem Islamske Zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Samo u 2012. Fond GHB u domovinu je proslijedio blizu 1 miliona KM. Osim stipendiranja učenika i studenata Fond GHB učestvuje u akcijama Rijaseta IZ BiH, kao što su u 2012.g. sakupljanje sredstava za pomoć sirijskom narodu, za izgradnju porušenih džamija u Banjoj - Luci, džamije u Planoj-Bileća, džamije u Ljubinju, Aladža džamije, itd. Fond GHB podržao je i akcije Mešihata IZBNJ kao što su prikupljanje sredstva za klanje blizu 1.400 kurbana i podjelu mesa siromašnima i povratnicima u RS, za jačanje islamskih institucija i ustanova u domovini i Njemačkoj, za kupovinu vakufske imovine, u 2012.g. u Oberhausenu, Karlsruheu i Wiesbadenu, kao i akciju "Cvijet Srebrenice".