A+ A A-

Tuzla: Svečano dodijeljena Murasela muftiji tuzlanskom

U petak 21. juna ove godine, u Tuzli je, u džamiji Princa Abdulaha, održana svečana dodjela Murasele muftiji tuzlanskom. Ceremonija su prisustvovali članovi Sabora Islamske zajednice u BiH s područja Muftijstva tuzlanskog, svi glavni imami i predsjednici medžlisa Islamske zajednice s područja Muftijstva tuzlanskog, profesori Behram-begove medrese iz Tuzle, direktori ostalih ustanova Islamske zajednice na ovom području, zvaničnici Tuzlanskog kantona i drugih sredina u kojima djeluje Muftijstvo tuzlansko, ličnosti iz javnog života Tuzlanskog kantona, predstavnici drugih vjerskih zajednica u Tuzli, vakifi i prijatelji Islamske zajednice u BiH, te brojni vjernici iz Tuzle i drugih sredina.

mur-mu-tuz-06-2013-1

Zajednica kao duhovna kuća

Podsjetimo, od 8. januara ove godine, Vahid-ef. Fazlović obavlja tu dužnost u najvećem Muftijstvu u Bosni i Hercegovini, odlukom Sabora Islamske zajednice u BiH, a na prijedlog reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića.

Ceremonija je počela učenjem Kur'ana, tačno u 12 sati. Potom je prigodnim tekstom ukratko predstavljen pojam i značenje riječi «muftija», te historijat te funkcije u Bosni i Hercegovini, od osmanskih vremena do danas. Ceremonija je bila i prilika da se ukratko predstave biografije svih poznatih tuzlanskih muftija, od perioda odlaska Osmanske carevine iz Bosne i Hercegovine do našeg vremena.

U najsvečanijem dijelu ceremonije je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović uručio Muraselu muftiji Fazloviću. Nakon toga se obratio vjernicima u džamiji i gledaocima RTV Tuzlanskog kantona, koja je cijeli događaj uživo prenosila u svome programu. Reisu-l-ulema je govorio o Islamskoj zajednici i značaju koji ona ima  za društvo, te o njoj kao duhovnoj kući i matici Bošnjaka. Govorio je i o postignućima Zajednice na području Muftijstva u Tuzli (obnova Behram-begove medrese, pomoć povratnicima, rad CROPS-a...) i učešću Vahid-ef. Fazlovića u tome. Kazao je da je s ponosom predao dužnost muftije ovome svom prijatelju.

O nedopustivoj pasivnosti

Nakon dove, koju je proučio Sead-ef. Seljubac, pomoćnik muftije Fazlovića, i klanjanja džume namaza, hutbu je održao sam muftija. Govorio je o zajedništvu i pozvao  na jedinstvo muslimana. Istakao je i potrebu za većom odgovornošću u ovom vremenu i kazao:

„Mnoge naše slabosti su očigledne. Već dugo nema ozbiljnih napora koji bi vodili oporavku stanja u našem narodu i domovini. Nismo u stanju da ostvarimo vidan napredak u sredinama u kojima postoje dobre pretpostavke za to, a šta tek reći o našoj nedopustivoj pasivnosti naspram potreba velikog broja ljudi koji kao povratnici još uvijek žive obespravljeni u pogledu vlastite imovine i zapošljavanja u državnim službama i preduzećima gdje ne smije biti diskriminacije. Da li je iko od nas čuo da danas u svijetu postoji sličan primjer nasilja kao što je ono koje se provodi na kućnom pragu, u avliji Fate Orlović u Konjević Polju?“

Istoga dana je istim povodom priređen i prijem u Hotelu Tuzla. Svoje prigodne besjede su ovdje održali predsjednik Sabora IZ-e u BiH Safet Softić, reisu-l-ulema Kavazović i sam muftija Fazlović.

  • 0101