A+ A A-

Dani Hasana Kaimije

U Zvorniku i okolini završeni su 11. „Dani Hasana Kaimije“. Ovo okupljanje u Podrinju je steklo atribut najznačajnije vjersko-kulturne manifestacije koju organiziraju povratnici u Bosni i Hercegovini.

dani-kaimije1

Ovogodišnji Kaimijini susreti obilovali su zanimljivim sadržajima. Tokom petodnevnog trajanja promovirana je knjiga, „Reisu-l-ulema Mehmed ef. Teufik Azabagić“ , autora Osmana Lavića i Mustafe Spahića i to u Sapni i Tuzli. Knjigu su predstavlili Izudin Šikalo, Mirzet Hamzić, Osman Lavić i Mustafa Spahić. Na tuzlanskoj promociji je govorio i muftija tuzlanski mr. Vahid ef. Fazlović. Takođe su predstavljene knjge: Ervina Jahića „Zašto tone Venecija“ i ratna monografija „Prva podrinjska muslimanska brigada“ od dr. Dževada Mahmutovića.

U prostoru Muzejske zbirke u Zvorniku otvorena je izložba fotografija pod nazivom „Zaboravljeni i nezaboravljeni Zvornik“. O fotografiji i izložbi je govorio Mustafa Muahremović, a proglasio otvorenom Mehmed Pargan.

Menifestacija je svečano otvorena u petak 7. juna u Sali Medžlisa Islamske zajenice Zvornik, a proglasio ju je otvorenom dr. Sead ef. Seljubac. Nakon otvaranja, odrodržan je razgovor o značajnom kulturnom projektu „Pravopisni priručnik bosanskog/hrvatskog/srpskog jezika sa osnovama gramatike“. O projektu su govorili: književnik Hadžem Hajdarević, dr. Alen Kalajdžija i mr. Aida Kršo. Održan je muzičko-scenski performans „Merak od sevdaha“ , te prikazana video drama „Zumro dušo pendžer mi odškrini“.

dani-kaimije2

Glavni kulturni događaj bio je dodjela nagrada „Hasan Kaimija“ za 2013. godinu, i pjesničko veče u Domu omladine u Zvorniku. Pjesme su čitali naši eminetni književnici: Nijaz Alispahić iz Tuzle, Husejn Hasković iz Sarajeva, Mehmed Đedović iz Kalesije, Hadžem Hajdarević iz Sarajeva, Safet Berbić iz Banovića, Kemal Mahmutefendić iz Zenice, Ervin Jahić iz Zagreba i Mehmed Pargan iz Zvornika. Nagrade su dodjeljene u više kategorija. U kategoriji učenika osnovnih škola koji su pisali na temu „Jezik mojih predaka živi u meni“, za najbolje radove proglašeni su: Dedić Sedad, Vlll Razred, OŠ „ Dubrave“ , Donje Dubrave, Almina Selimović, lX razred, OŠ Musa Ćazim Ćatić, Zelinja Donja, Gradačac i Hasanaga Muminović, Vl razred, OŠ „Kladanj“, Kladanj. Tema učenika srednjih škola je bila „Ako zanš ko si i šta si, nikad se ne možeš izgubiti“. Nagrađeni učenici su: Amina Orlović, učenica ll razreda, Behrambegova medresa, Tuzla, Belma Babić, učenica ll razreda, Gimanazija „Ismet Mujeuinović“ Tuzla i Elma Skopljak, učenica lll razreda, MSŠ Srebrenik.

Nabolja knjiga objavljena u 2011. i 2012. godini, prijavljena na konkurs organizatora iz oblasti društvenih i humanističkih nauka po mišljenju stručnog žirija, je „Bosanskohercegovačka grafika u kontekstu evropskog moderniteta i postmoderniteta 20. stoljeća, šezdesete i sedamdesete godine“ , autorice dr. Aide Abadžić Hodžić, u izdanju Tugra, Sarajevo. Nagrađena je tim povodom izjavila: „Nagrada „„Hasan Kaimija 2013“ za najbolje djelo u oblasti društvenih i humanističkih nauka koja mi je ove godine dodijeljena kao autorici knjige „Bosanskohercegovačka grafika 20. stoljeća: šezdesete i sedamdesete godine 20 stoljeća u kontekstu evropskog moderniteta i postmoderniteta“ za mene je višestruko značajna i poticajna. Riječ je o nagradi koju dodjeljuje Islamska zajednica tako da je to za mene osobito važno priznanje. Nadalje, riječ je o nagradi koja nosi ime našeg velikog sufijskog pjesnika i teozofa čiji je opus dio svjetske kulturne baštine i čiji se rukopisi čuvaju u uglednim svjetskim bibliotekama i arhivima. Nagrada koja nosi ime Hasana Kaimije time je živo svjedočanstvo i spona sa visokim standardima bošnjačke pismenosti i kulture knjige. Ovakvim nagradama razvija se i njeguje ono što se danas u teoriji naziva „kulturom sjećanja“ koja je središnja vrijednost i u formiranju političkog identiteta jednog naroda. I svojom knjigom nastojala sam kontekstualizirati visoke domete bosanskohercegovačke likovne umjetnosti, primarno grafike, zatim književnosti, filma, glazbe, sedme i osme decenije 20. stoljeća u kretanja i prilike na evropskoj likovnoj i kulturnoj sceni navedenog razdoblja. Ovaj period predstavlja najznačajniji i najplodonosniji period savremene bh. kulture, vrijeme u kojem se javio veliki broj umjetnika-Bošnjaka koji su ravnopravno sudjelovali na najznačajnijim likovnim izložbama širom svijeta i na kojima su, u pravilu, osvajali najviša priznanja. Kod značajnog broja grafičara ovog razdoblja (poput Mersada Berbera, Dževada Hoze, Safeta Zeca, Emira Dragulja, Kemala Širbegovića...) savremenim likovnim govorom interepretirani su elementi islamske kulture i tradicije što ih čini sinhronim sa postmodernim senzibilitetom koji je upravo tih godina, kroz njegovanje kulture sjećanja i tradicije, osvajao evropsku arhitekturu i umjetnost. Bosanska kultura i umjetnost tada se potvrdila na najraskošniji način u slojevitosti, pluralnosti i višeglasju svojih tradicija i kultura.

dani-kaimije3

Ova je nagrada za mene veliko priznanje dosadašnjem naučno-istraživačkom radu, ali i predstavlja veliku odgovornost u budućim projektima. Iskreno zahvaljujem na ukazanom povjerenju koje snaži smisao u vrijednost rada, ustrajnosti i ljubavi prema odabranom pozivu.

Nagradu za životno djelo po odluci Organizacionog odbora je dobio hadži hafiz. Ismet ef. Spahić, kao istaknuti sudionik svih pozitivnih kretanja u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini. Nagradu je uručio predsjednik Organizacionog odbora mr. Vahid ef. Fazlović, Muftija tuzlanski. Hafiz Ismet ef. Je u svom govoru izrazio zadovoljstvo što su njegovi učenici prepoznali ulogu i doprinos koji je dao u proteklom periodu.

U povodu dodjeljivanja nagrade za životno „Hasan Kaimijija“ za 2013. godinu, muftija tuzlanski mr. Vahid ef. Fazlović je primio h. hfz. Ismet ef. Spahića u svom kabinetu u Tuzli.

Dani Hasana Kaimije su bili bogati i vjerskim sadržajima. U punoj džamiji Kula-Grad je održan tradicionalni derviški skup, a predvodio ga je šejh Nijaz Džindo. U prelijepom ambijentu šehidskog mezarja Mahmutovići upriličena je šehidska dova i održana promocija knjige „Zašto tone Venecija“.

dani-kaimije4

Centralni vjerski program je bio na otvorenom ispred ždamije Kula Grad. Mevlud su izveli članovi hora Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, a izaslanik muftije tuzlanskog hafiz Mirnes ef. Spahić je imao nadahnuto izlaganje.

Ovogodišnji „Dani Hasana Kaimije“ su trajali od 5. do 9. juna. Po vjerskim i kulturnim sadržajima su bili bogatiji od prethodnih, a trajali su jedan dan duže. Događaji su bili na više lokacija, a prvi put u gradu Tuzli.

Organizatori: Muftijstvo tuzlansko, Medžlis Islamske zajednice Zvornik, te suorganizatori općinska društva BZK „Preporod“ Zvornik i Sapna su uspješno pripremili i proveli ovu tradicionalnu manifestaciju. Vremenski uslovi nisu omogućili održavanje Pjesničke večeri u Kula Gradu, ali je napravljen ugodan ambijent u Sali Doma omaldine u Zvorniku i učinilo da ovu večer pamte i zvorničani i njihovi gosti. Lokalna zajednica u Zvorniku je prepoznala vrijednost susreta, te pružila maksimalnu podršku.