Promo banner

A+ A A-

Posjeta rukovodioca VP službe medžlisima Gornji Vakuf, Bosanski Novi i Bosanski Petrovac

Rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta dr. Amir-ef. Karić u društvu sa uposlenikom VP službe, mr.sc. Nezirom Halilovićem, boravio je u službenoj posjeti medžlisima Islamske zajednice Gornji Vakuf, Bosanski Novi i Bosanski Petrovac.

vps-pos-medz-06-2013-1

Posjeta MIZ Gornji Vakuf

U petak 31.5.2013. godine, iza džume namaza rukovodilac VPS-a posjetio je Medžlis Islamske zajednice Gornji Vakuf, gdje su ih dočekali glavni imam mr. Enes-ef. Omerović i predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Omer Ljubunčić. Domaćini su srdačno dočekali goste i predstavili trenutno stanje medžlisa i aktivnosti na planu njihovog poboljšanja. Nakon što je predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa predstavio najznačajnije pokazatelje u pogledu organizacije Medžlisa, glavni imam je ukazao na stanje u pogledu vjerskoprosvjetnog života, stanja vjerskog života, broja aktivnih džemata, polaznosti mektebske nastave i vjeronauke, te rada i aktivnosti omladinskog  kluba mladih i posebno forma žena koji na ovom području postiže zapažene lokalne rezultate.  

Rukovodilac VPS-a, dr. Amir-ef. Karić, čestitao je predsjedniku i glavnom imamu na rezultatima, pažljivo evidentirao sve probleme s kojima se susreću u Medžlisu, te obećao pomoć u granicama svojih mogućnosti, a u okvirima Fonda osnovanog za pomoć medžlisima.  

Poslije protokolarnog sastanka domaćini su gostima pokazali nove prostorije Islamskog centra u Gornjem Vakufu koji se nalazi u samoj blizini prostorija Medžlisa i čije opremanje je u završnoj fazi, ukazujući na njegovu multifunkcionalnu namjenu.

Nakon obilaska zgrade Islamskog centra domaćini i gosti su posjetili šehidsko mezarje ovog herojskog grada gdje su proučili Fatihu za duše šehida.

Posjeta MIZ Bosanski Novi

U subotu,  1. 6. 2013. godine, rukovodilac VPS-a, dr. Amir-ef. Karić posjetio je Medžlis Islamske zajednice Bosanski Novi gdje se susreo sa glavnim imamom Elvir ef. Vakufcem. Elvir-ef. je upoznao goste sa stanjem vjerskog života i prilikama u kojima žive Bošnjaci povratnici u Bosanski Novi. Osim toga, ukazao je i na prilike vjerskog života, organizaciju medžlisa, te rad imama i saradnju sa vjeroučiteljem. Među najznačajnijim problemima istakao je slučajeve perfidne otimačine vakufske imovine koje općinske vlasti u pojedinim slučajevima svjesno čine.

Poslije toga, obišli su prostorije gradske džamije u Bosanskom Novom, kao i prostorije Medžlisa.

Rukovodilac VPS-a, je pohvalio dosadašnje aktivnosti na povratku i održanju vjerskog života, te u skladu sa svojim mogućnostima i ovlaštenjima obećao pomoć i podršku u radu ovog Medžlisa i poboljšanju statusa njegovih uposlenika, a u skladu sa Fondom za pomoć medžlisima pri Rijasetu.

Posjeta MIZ Bosanski Petrovac

U nedjelju, 2. 6. 2013. godine rukovodilac VPS-a posjetio je Medžlis Islamske zajednice Bosanski Petrovac. U Bosanskom Petrovcu dočekao ga je glavni imam Mirzet ef. Spahić. Glavni imam je Rukovodiocu Vjerskoprosvjetne službe predstavio najznačajnije informacije o Medžlisu i dešavanjima od agresije na BiH i protjerivanja Bošnjaka do danas. Zatim je upoznao rukovodioca VP službe sa stanjem vjerskog života u Bosanskom Petrovcu, ističući broj džemata, broj džematlija, organizaciju Medžlisa, saradnju sa općinskim vlastima, sa vjeroučiteljima itd., ali i ukazujući na najznačajnije probleme u radu Medžlisa. 

Kao i u ranijim posjetama, dr. Amir-ef. Karić je pažljivo saslušao sve uspjehe i dostignuća u radu, ali i evidentirao probleme s kojima se susreće Glavni imam i imami ovog Medžlisa, uz obećanje da će se potruditi da se i ovom Medžlisu pomogne iz Rijasetovog Fonda za pomoć medžlisima kako bi im se olakšao rad i pomoglo u prevazilaženju aktuelnih problema.

H.N.

  • 2013-06-01 18.04.132013-06-01 18.04.13