A+ A A-

Reagiranje na skrnavljenje Koski Mehmed-pašine džamije

reag-miz-mostar-05-2013-1- Medžlis Islamske zajednice Mostar najoštrije osuđuje jučerašnju gestu poljskog turiste koji je izvršio nuždu uz časni minaret Koski Mehmed-pašine džamije u Mostaru.  Jučerašnja gesta duboko je povrijedila osjećanja svih muslimana, ali i svih vjernika bez obzira na njihova religijska opredjeljenja. 

Stoga, očekujemo da će u svim ovakvim slučajevima ataka na vjerske i duhovne centre, te religijske vrijednosti uopće, svog glas dići svi dobronamjerni građani i institucije.

Naša Koski Mehmed-pašina džamija kao kulturno-historijska vrijednost ovog grada i islamska kulturna baština muslimana Mostara decenijama je otvorena za posjete gostiju širom svijeta.  

Naša otvorenost, dobronamjernost i susretljivost potvrđuju se u punome kapacitetu našim odnosom prema svim gostima koji dolaze iz čitavoga svijeta, različitih nacionalnosti i religijskih opredjeljenja, i to će tako i ostati.

S druge strane, ovaj jučerašnji brutalni, nekulturni, necivilizacijski pokrenuo je ozbiljno pitanje odnosa nekih ljudi prema onome što je zajedničko ukupno civilizacijsko naslijeđe i kulturna vrijednost.

Najiskrenije se nadamo da će poljska kulturna javnost makar uputiti izvinjenje povodom ovog uvredljivog čina, stoji u reagiranju Medžlisa Islamske zajednice Mostar.