A+ A A-

Na Floridi održani XVIII “Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike”

Na radost Bošnjaka koji žive na prostoru Sjeverne Amerike u zadnjoj trećini mjeseca maja održavaju se “Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike”. Domaćin ovogodišnjih susreta bio je naš džemat “Bosanski Mesdžid” u Pinellas Parku – Florida.

ubd-sad-05-2013-1

 

Vjerski program je započeo u petak 24. maja klanjanjem džume namaza koju je predvodio rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu mr. Mirsad ef. Kalajdžić. Isti dan poslije akšam namaza održan je i tradicionalni mevlud koga su izveli imami koji rade na ovom prostoru. Prigodna predavanja u ovom programu imali su glavni imam Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike mr. Sabahudin ef. Ćeman i rukovodilac Ureda Mirsad ef. U subotu 25. maja održan je sastanak Upravnog Odbora ICNAB-a kome su pored članova istog prisustvovali predsjednik sabora ICNAB-a dr. Aras Konjhodžić, rukovodilac i sekreter Ureda za bošnjačku dijasporu Mirsad ef. Kalajdžić i Mirnes ef. Lemeš. Na dnevnom redu pored uobičajenih, raspravljalo se i o ramazanskim aktivnostima, dolasku teravih imama, sejjar vaiza kao i pitanjima vezanim za blokove zekata i sadekatu-l-fitra. Jedna od tačaka dnevnog reda bila je i ljetna škola “Mala medresa” koju će dio najstarijih polaznika vjerske pouke sa ovog prostora pohađati tokom ljeta u našoj medresi “Osman ef. Redžović” u Visokom.

Vjerski program ovogodišnjih susreta krunisan je mektebskim takmičenjem i učenjem tevhida šehidima Bosne i Hercegovine. Tevhid je predvodio hfz. Nermin ef. Spahić a prigodno predavanje održao Mirsad ef. Kalajdžić.

Pored vjerskog održani su i brojni programi kulturnog i sportskog sadržaja. Radionice na kojima je promovirano nekoliko knjiga, program o vakufima, popisu stanovništva, program Ureda za hadž ICNAB-a i dr. Program za žene ovogodišnjih susreta povjeren je hanumi Aiši Purak.

Dobro posjećena bila je i svečana večera na kojoj su se obratili predsjednik i imam džemata, glavni imam i rukovodiac Ureda. Prisutni su uživali i u predstavljanju naših kulturno umjetničkih društava, koja su svojim igrama iz domovine oduševili sve prisutne.

U cilju jedinstva Bošnjaka na ovom prostoru održan je i sastanak predstavnika ICNAB-a uz prisustvo rukovodioca i sekretara Ureda za bošnjačku dijasporu sa predstavnicima oba kongresa. Imenovano je i tijelo koje će u narednom periodu intenzivno raditi na objedinjavanju kongresa.

Predstavnici ICNAB-a su iskoristili priliku boravka rukovodioca i sekretara Ureda za bošnjačku dijasporu te upriličili sastanak i sa predstavnicima Odjela za državnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država. Na sastanku se razgovaralo i o problemima sa kojima se susreću naši imami kao i vizama naših studenata i sejjar vaiza koji dolaze tokom ramazana.

Ovogodišnji susreti su na zadovoljstvo gotovo svih prisutnih protekli u najboljem redu. Sve čestitke našem džematu domaćinu i Islamskoj zajednici Bošnjaka Sjeverne Amerike na čelu sa glavnim imamom Sabahudin ef. Ćemanom.

  • 0101