A+ A A-

Hutba reisu-l-uleme u Kozarcu

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović posjetio je 24. maja 2013. godine Medžlis Islamske zajednice Kozarac. U Kozarcu je reisu-l-ulema imamio džumu namaz i održao hutbu koju u cijelosti prenosimo.

 reis-kozarac
Foto: www.kozarac.eu

- Hvala Allahu. Njemu se zahvaljujemo, od Njega pomoć i oprost tražimo. Njemu se utječemo od naših poroka i ružnih djela.

Onoga koga Allah na pravi put uputi – niko u zabludu ne može odvesti, a onoga koga On u zabludi ostavi – niko na pravi put ne može uputiti.

Svjedočimo da je samo Allah Bog i da je Muhammed Njegov rob i Njegov poslanik, koga je On poslao s radosnom viješću: da je donese i da opomene, prije nastupanja Sudnjega časa.

Onaj ko se pokorava Allahu i Njegovom Poslaniku na pravom je putu, a onaj ko se – Njemu i Njegovom Poslaniku – ne pokorava, u velikoj je zabludi.

Molimo Allaha, našeg Gospodara, da nas uvrsti među one koji se Njemu i Njegovom Poslaniku pokoravaju, koji se trude da steknu Njegovo zadovoljstvo i koji se čuvaju Njegove srdžbe. Mi smo Njegovi i Njemu pripadamo.

Braćo i sestre, rodbino i prijatelji!

Ovdje, u Kozarcu, okupila nas je velika tuga i sjeta. Naša srca danas tuguju za onima kojima nismo mogli pomoći i čije živote nismo mogli sačuvati. Njih nema među nama. U ovom času, bolom obuzeti, ali i ponosni, prizivamo Božiju milost: Gospodaru, daruj im Svoju milost i smjesti ih u hlad Svoga Arša. Smiluj se i nama, koji smo preživjeli zločin genocida u Bosanskoj Krajini.

Mi muslimani vjerujemo da Allah određuje sudbinu ljudi i cijeloga svijeta. On nas je obavijestio da je stvorio puno različja i uputio nas da ih upoznajemo i koristimo se njima. Zato On ukazuje na pravednike i zločince. Nema nevolje koja zadesi Zemlju i vas, a koja nije, prije nego se dogodi, zapisana u Knjizi – to je Allahu, uistinu, lahko. (Al-Hadid, 22)

Mi muslimani vjerujemo da nismo gospodari života. Samo smo tanahna nit, koju je Stvoritelj ispreo, da bi bila utkana u platno što ga životom zovemo. Ko ima pravo da presiječe nit ljudskog života? Zločinac je htio postati ono što nikada ne može biti. Htio se s Bogom poravnati u postupanju, u odnosu prema toj najvećoj vrijednosti, prema životu. Htio je, jadnik, životom vladati i oduzimati ga kome hoće. Tako je postao bijedni zločinac!

Ovdje u Kozarcu, u tišini bijelih nišana, tih uskličnika prekinutih zlatnih niti, u zemaljski život neutkanih, uputno je razmišljati o tome i spoznati zlo.

Također, danas ćemo ponosno kazati da nas ima koji ćemo istkati platno sjećanja, noseći uspomene, miris i boje koje pripadaju našim šehidima. Njihovi životi u našem zajedničkom pamćenju trajat će mnogo duže od naših života i ne samo u našim sjećanjima, već u mnogim generacijama našeg ponosnog naroda. Bit će ispunjeniji i bogatiji od bilo koje stvarnosti i pouzdaniji kao što niti jedna stvarnost neće biti. Jer, njihovi životi ne pripadaju ovom vremenu; oni su se smjestili u vječnost i prestali biti prolazni.

Riječi Uzvišenog Stvoritelja svjedoče o tome: Ne govorite da su mrtvi za one koji su poginuli na Putu Allahovome! Naprotiv, oni su živi, ali vi to ne osjećate. (Al-Baqarah, 154).

Braćo i sestre.

Vjerujemo da Božija moć obuhvata sve naše mogućnosti i naša određenja. Život i smrt ne možemo mijenjati i okretati u drugom pravcu. Stoga, valja znati da nam žaljenje za najmilijima ne pomaže mnogo u svijetu u kojem živimo. Ako ne možemo izmijeniti našu prošlost, onda se moramo hrabro suočiti s onim što je ona donijela. Ne smijemo živjeti u iluziji i zabludi da će nam drugi pokazati istinsko saosjećanje u boli, ne više od formalnog izvinjenja za zlo koje je počinjeno u njihovo ime. I kada se to desi, ne smije nas zavarati, ali ni obeshrabriti. Jer, budućnost ne pripada zločinu i zločincima, već ljudskoj dobroti i praštanju.

Kao sljedbenici Božije riječi, uvijek ćemo ponavljati: Dobro i zlo nisu isto! Na zlo dobrim uzvrati, pa će ti dušmanin tvoj prisni prijatelj postati. (Fussilet, 34)

Strpljivo podnositi i praštati – tako treba svaki pametan postupiti. (Al-Shura, 43)

Samo oni koji budu strpljivi bit će bez računa nagrađeni. (Al-Zumar, 10)

Braćo i sestre.

Tuga nas nije savladala i bacila u očaj, niti pobijedila. Evo nas u našem Kozarcu, još hrabriji i odlučniji. Znamo da nas nedaće nisu napustile, da zlo još nije posustalo, ali ni naša hrabrost i naša odlučnost pred njim neće uzmaknuti. Neće nas zastrašiti optužnicama kojima žele prikriti istinu o sebi, kao što nas nisu mogli spriječiti u našem povratku. Svaki izazov pojačava našu odlučnost da istrajavamo na istini, koja nam je milija i od samog života. Jer, znamo da je krv šehida teža od naše dunjalučke nelagode i nedaća u koje dopadamo.

Dakako, uzet ćemo strpljivost za naše oružje, kojim ćemo se boriti i braniti istinu. No, nećemo ni pristati na poniženje, pomiriti se s nepravdom, niti pristati na tlačenje. Ustrajnost u našem htijenju, da čuvamo našu domovinu, zaštitimo naš narod i da živimo kao muslimani, nećemo ničim odmijeniti. Uvijek su nam u pamćenju riječi, kojima nas doziva Gospodar svjetova: O vjernici, budite strpljivi i izdržljivi, na granicama bdijte i Allaha se bojte, da biste postigli ono što želite. (Ali Imran, 200).

A onaj ko se u Allaha uzda, On mu je dosta (65:3).

A ako budete zahvalni, Ja ću vam, zacijelo, još više dati. Budete li nezahvalni, kazna Moja doista će stroga biti. (14:7)

A ti obraduj strpljive; one koji, kada ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: “Mi smo Allahovi i mi ćemo se njemu vratiti!“ Njih čeka oprost od Gospodara njihova i milost, oni su na pravom putu. (Al-Baqarah, 155-157)

Odvratit ću od znamenja Mojih one koji se budu oholili. (7:146)

Tako Allah pečati srce svakog oholog i nasilnika. (40:35)

Braćo i sestre!

Danas, na ovom mjestu, na kojemu počivaju uspomene na našu braću i sestre, dužnost mi je upozoriti nemarne među nama, koji za sitni ovozemaljski ćar ruše i prodaju čast našeg naroda i zemlje. Položaj vođe je emanet, dostojan onoga ko ga nosi, ali i velika kušnja i nesreća, kada ga uzme nečasni i pohlepni. O jadu su nas zabavile nesloge, netrpeljivosti, objede i laži koje slušamo svaki dan. Ovo teško stanje u koje smo dovedeni moramo promijeniti i više nikada ne dozvoliti da nas vode oni koji među sobom nisu spremni razgovarati. Pitamo se, kakav je to njihov pojedinačni nam i ponos važniji od sudbine cijelog našeg naroda i naše domovine. Pozivamo ih da se dozovu pameti i da naše interese ne miješaju sa svojim ćarovima. Pitamo ih: Ima li granica koje neće preći? Postoje li one koje su svete za njih, pogotovo za njih koji misle da imaju moć? Ubijeđeni smo da će biti najviše kajanja, ali se bojimo da će biti kasno.

Umjesto da stoje, kako kaže Poslanik, a.s., „kao zidovi jedne zgrade koji se međusobno drže“, oni rastaču i raznose cigle i malter, misleći da mogu izgraditi kulu koja će biti samo njihova. Zaboravili su da će, i ako je sagrade, doći oni koji će je porušiti i materijal odnijeti. Zato je najtvrđa kula ona koju narod zida i brani.

Braćo i sestre!

Ostanimo privrženi riječima Stvoritelja, Koji nas savjetuje:

Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu; i bojte se Allaha jer Allah strašno kažnjava. (Al-Maidah, 2)

Okrenimo svoja lica jedni drugima. Neka nam se pogledi sretnu! Imamo što reći jedni drugima, jer: Pravovjerni i pravovjerne su jedni drugima prijatelji: traže da se dobročinstvo čini, a zabranjuju nevaljalosti, namaz obavljaju i zekat daju, Allahu i Poslaniku Njegovu se pokoravajući... (Al-Tawba,71)

Poslanik, a.s., kazao je: Ko se nađe pri ruci svom bratu kada mu bude potrebno, Allah će se naći njemu u pomoći. Ko od brata otkloni nevolju na ovom svijetu, Allah će njemu otkloniti nevolju na Sudnjem danu. Ko pokrije mahanu svoga brata Allah će pokriti njegove propuste na Dan Suda. (Buharija i Ebu Davud)

Biti od pomoći i koristi ljudima je najuzvišeniji cilj humanosti, koji musliman postiže u svome životu, činjenjem dobra i sijanjem milosti među ljudima. Gruba srca daleko su od Božije milosti i njegova magfireta, kako kaže Poslanik, a.s: Allah se neće smilovati onome ko nije milostiv prema ljudima.(Buharija i Tirmizija)

Braćo i sestre!

Neka sjećanje na šehide i njihovu veliku žrtvu učvrsti našu vjeru u Stvoritelja svjetova i ojača snagu u činjenju dobra ljudima.

Gospodaru Naš, pomozi nam da ostanemo u Tvojoj blizini i Tvojoj milosti i pomozi nas na Danu sudnjem.

Obraduj hladom svoga Arša dobre naše šehide.

Smiluj se nama koji nosimo sjećanje na njih, koji se njihovim djelom ponosimo i u njemu crpimo snagu za naše postupanje.

Donesi našoj domovini mir.

Amin!