A+ A A-

Prijedor: Zajednička osuda skrnavljenja Čaršijske džamije

Predstavnici Međureligijskog vijeća BiH, lokalni vjerski službenici u Prijedoru i predstavnici lokalne vlasti zajedno su osudili nedavno skrnavljenje Čaršijske džamije.

prij-osuda-mrv-05-2013-1

Nepoznati počinilac ili više njih u noći između 6. i 7. maja (na Dan džamija) razbio je prozor na Čaršijskoj džamiji u Prijedoru.

Tim povodom u srijedu 22.05.2013./12.redžeb 1434. zajedničkoj javnoj osudi ovog čina u Prijedoru pred Čaršijskom džamijom prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković, protojerej stavrofor Ranko Maletić, župnik prijedorske župe Marijan Stojanović te glavni imam Medžlisa Merzuk ef. Hadžirušidović, Čaršijski imam Omer ef. Redžić, predsjednik Medžlisa Faik Hodžić i mutevelija Čaršijskog džemata Muharem Selman.

Stručni savjetnik u Međureligijskom vijeću BiH Igor Kožemjakin je istakao da Međureligijsko vijeće BiH treću godinu provodi projekat "Monitoring napada na vjerske objekte" te da je ovo okupljanje njihova inicijativa koju praktikuju i u drugim dijelovima BiH kada su napadi na vjerske objekte u pitanju.
Također je na kraju u ime prisutnih osudio i noćašnji napad na crkvu Svetog Save u sarajevskom naselju Blažuj u kojem su polupana stakla na šest prozora i ispisane poruke neprimjerenog sadržaja.

M.H.

  • 0101