Promo banner

A+ A A-

Drugo regionalno takmičenje iz Islamske vjeronauke na području Muftijstva sarajevskog

U subotu, 4. 5. 2013. godine u prostorijama Medrese "Osman ef. Redžović" u Čajangradu održano je drugo regionalno takmičenje iz Islamske vjeronauke za područje Muftijstva sarajevskog na kome su se našli učenici s područja tri kantona: Srednjo-bosanskog, Zeničko-dobojskog i Kantona sarajevo. Pa ipak, i pored kantonalne nadležnosti za vjeronauke, svim učenciima je zajednički identičan nastavni plan i program za vjeronauku, udžbenici vjeronauke, a i vjeroučitelji su završili skoro iste škole.

2-vjer-tak-mu-sa-05-2013-1

Na početku takmičenja, prisutnim se obratila Amela Numanagić, koja je u ime domaćina pozdravila sve prisutne, zaželjela im ugodne trenutke za vrijeme boravka u prostorijama Medrese i zaželjela mnogo uspjeha u toku takmičenja.

Nakon toga, prisutnim se obratio i mr.sc. Nezir Halilović, sa pojašnjenjima same koncepcije i toka takmičenja, ističući da svako od prisutnih ima priliku da se plasira na dalje nivoe takmičenja, tj. Rijasetovo takmičenje na nivou države BiH, koji je planirano za 18. 5. 2013. godine i koje će se održati u istim prostorijama.

Zatim se prisutnim obratio Muftija sarajevski, mr. Husein ef. Smajić ukazujući na značaj znanja u islamu i potrebu stalnog učenja i traženja znanja, te važnost i značaj islamske vjeronauke u okviru redovnog školskog sistema. Muftija je istako da je vjeronauka, zajedno uz vakufe, jedan od prioriteta Islamske zajednice u cjelini. Osim toga, muftija je istako da se svi učesnici takmičenja bez obzira na konačni ishod, trebaju osjećati kao pobjednici, jer oni to i jesu, samom činjenicom da su već pobijedili na nekoliko nivoa, a još više zbog toga što su se svi osvjedočili u njihovo znanje i sposobnosti. Na kraju svog obraćanja, Muftija je proglasio takmičenje otvorenim, nakon čega su se učenici uputili u već pripremljene učionice.

Koncepcija takmičenja je bila takva da su učenici jednog razreda bili u jendoj učionici, a njihovo rad je nadzirao dežurni profesor. Nakon pojašnjenja koncepcije testova i načina popunjavanja svi učesnici takmičenja su imali na raspolaganju 60 minuta vremena za izradu testova.

Nakon toga, petočlana komisija je pažljivo pregledala sve radove, a znanje učenika iskazano na testovima, pogotovo u konkurenciji za prva mjesta je dobrano namučilo komisiju jer je granicu između mjesta i pobjednika odlučivao ponuđeni pojam više. Znanje iskazano od strane učenika je najbolja afirmacija vjeronauke.

 Nakon što je komisija obavila posao pregleda i kontrole svih testova, u amfiteatru Medrese upriličeno je proglašenje pobjednika.  Tako su na Drugom regionalnom takmičenju iz vjeronauke na području Muftijstva sarajevskog, prva mjesta osvojili sljedeći učenici:

Kategorija osmih razreda:

1. Sumeja Ivazović, iz OŠ „Kiseljak 1“ iz Bilalovca i njena vjeroučiteljica Enisa Gazija-Pajt

2. Amina Musić, iz OŠ „Čengić Vila I“, Sarajevo, i njena vjeroučiteljica Almira Hadžić-Gološ

3. Alema Halimović, iz OŠ „Aleksa Šantić“ iz Sarajeva i njena vjeroučiteljica Meliha Alibašić

Kategorija devetih razreda:

1. Hilmi Šerbi, iz OŠ „El-Menar“, Sarajevo, i njegov vjeroučitelj Senad Bećirević

2. Hadžera Išerić, iz OŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“ , Sarajevo,  i njena vjeroučiteljica Amira Išerić

3. Dženeta Valjevac, iz OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ iz Kaknja i njen vjeroučitelj  Namir Talić

Kategorija 1. razreda srednje škole:

1. Amra Musić, iz Treće gimnazije, Sarajevo, i njena vjeroučiteljica Esada Grabus,

2. Ajla Halilović, iz Tursko-bosanskog koledža, Sarajevo, i njen vjeroučitelj Tarik Agetović

3. Irma Balićevac, iz Srednje zubotehničke škole, Sarajevo, i njena vjeroučiteljica Adisa Jahić.

Ured Muftije sarajevskog je svim učesnicima obezbijedio diplome i prigodne novčane nagrade, a vjeroučiteljima poklon knjige i diplome za najbolje vjeroučitelje po kategorijama, a za najbolju vjeroučiteljicu na području Muftijstva sarajevskog u 2013. godini, je izabrana Enisa Gazija-Pajt.

Toga dana je pobjednici svojih kategorija su formirali i ekipu Muftijstva sarajevskog koju će na Rijasetovom takmičenju na nivou države BiH predstavljati: Sumeja Ivazović, Hilmi Šerbi i Amra Musić.

H.N.

  • 2013-05-04 10.30.462013-05-04 10.30.46