Promo banner

A+ A A-

Posjeta delegacija općina Keçiören i Şahinbey Goraždu

U subotu, 11. maja 2013. godine, Kajserija džamiju u Goraždu posjetila je delegacija turskih gradova Ankare i Gaziantepa. Delegaciju su predvodili načelnici općina Keçiören g-din Musafa Ak i načelnik općine Şahinbey g-din Mehmet Tahmazoğlu. U delegaciji je bio i direktor Turske uprave za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) – Predstavništvo za Bosnu i Hercegovinu g-din  Zülküf Oruç.

mu-go-nac-kac-sah-05-2013-1

 

Domaćini posjete bili su muftija goraždanski Hamed ef. Efendić i načelnik Općine Goražde mr. Muhamed Ramović.

Gosti su u Kajserija džamiji klanjali podne namaz u džematu, a potom se gostima i prisutnim džematlijama obratio muftija goraždanski Hamed ef. Efendić. Načelnicima dviju turskih općina uručen je prigodan poklon.

Neposredno pred posjetu Kajseriji džamiji načelnici općina Şahinbey i Goražde potpisali su protokol o bratimljenju dviju općina. Općina Keçiören još je od ranije bratska općina sa Goraždem.

Protokol o izgradnji zgrade Islamskog kulturnog centra u Goraždu, te uređenju harema Kajserija džamije i okoline kompleksa potpisan je u aprilu 2013.godine u Ankari. Protokol je potpisan u sjedištu Diyaneta Republike Turske u Ankari, a potpisivanju su prisustvovali predsjednik Predsjedništva za vjerska pitanja Republike Turske prof. dr. Mehmet Görmez, muftija goraždanski Hamed ef. Efendić, generalni direktor TIKE dr.  Dr. Serdar Çam, koordinator TIKE za istočnu Evropu i Balkan g-din Ali Mazkan,  načelnik općine Keçiören  g-din Musafa Ak, načelnik općine Şahinbey g-din Mehmet Tahmazoğlu i šest turskih muftija.

Jedan od vrlo značajnih projekata koji je plod uspješne saradnje spomenutih turskih općina, Općine Goražde i Muftijstva goraždanskog je i finansiranje izgradnje  zgrade  Islamskog kulturnog centra u Goraždu. Za zgradu u kojoj trebaju biti smještene učionice, priručna biblioteka, amfiteatar, Ured muftije goraždanskog, Kancelarija Medžlisa Islamske zajednice Goražde, musafirske sobe, restoran i nekoliko poslovnih prostora općine Keçiören i Şahinbey izdvojit će skoro dva miliona dolara, a radovi bi trebali početi već ovog ljeta. Osim izgradnje same zgrade Islamskog kulturnog centra pristupit će se uređenju harema Kajserija džamije i okoline ovog kompleksa.

Dženan Imamović