A+ A A-

Održana mektebska akademija u BKC-u u Tuzli

Sinoć (12.05) je u velikoj sali BKC-a u Tuzli održana prva mektebska akademija u čijoj izvedbi su učestvovali polaznici mektebâ sa područja Medžlisa Islamske zajednice Tuzla. Akademija je realizirana u okviru obilježavanja Dana džamija (07.05.), čime je također simbolično obilježen i kraj mektebske 2012./2013. godine. Pred roditeljima i prijateljima, polaznici mektebâ su pokazali svoju kreativnost ali i smjelost da izvedu veoma zahtjevan program koji je impresionirao sve prisutne.

05-mek-ak-tuz-05-2013-1

Prema riječima glavnog imama hfz. Ahmed ef. Huskanovića, cilj akademije je afirmiranje uloge mekteba i prezentiranje javnosti jednog od oblika rada sa mladima, budući da edukacija koja se realizira kroz mektebsku nastavu teži odgajanju i podučavanju mladih pozitivnim vrijednostima vjere kao takve. Prigodnom besjedom prisutnima se obratio i izaslanik muftije tuzlanskog Zijad ef. Vehabović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Lukavac, koji je nakon čestitki upućenih organizatoru i učesnicima programa, ukazao na značaj institucije mekteba i podučavanja vjerskoj praksi.

05-mek-ak-tuz-05-2013-2

Također, na mektebskoj akademiji predsjednik Medžlisa IZ-e Tuzla, prof. Hasan ef. Spahić dodijelio je priznanja najboljim polaznicima vjerske pouke za osvojena mjesta na nedavno održanom mektebskom takmičenju iz kategorije kiraeta i općeg znanja. Kao dodatni motiv polaznicima mekteba ali i kao jedan od načina sjećanja na rahmetli Nurdina Gobeljića (učenika Behram-begove medrese koji je nedavno preselio), ustanovljena je Fondacija Nurdin ef.Gobeljić od strane njegovih roditelja, odakle će se izdvajati nagrade za najbolje polaznike mekteba a koje će biti dodjeljivane na mektebskoj akademiji. Tako je bilo i sinoć kada je Memsudin ef. Goljebić najboljima uručio novčane nagrade.

05-mek-ak-tuz-05-2013-3

Prema riječima organizatora, kvalitet realiziranog programa i do posljednjeg mjesta ispunjena sala BKC-a svjedok su da je mektebska akademija ispunila očekivanja.

Rusmir Šadić