A+ A A-

Zvaničnici Islamske zajednice na konferenciji u Dohi

U Dohi je od 23. do 25. aprila održana jubilarna 10. Međureligijska konferencija. Organizator konferencije je bio Međunarodni centar za međureligijski dijalog u Dohi. Tema konferencije je bila "Najbolji praktični primjeri u međureligijskom dijalogu".

konf-doha-04-2013-1

Na konferenciji je pozvano i učestvovalo preko 300 učesnika iz 70 zemalja širom svijeta. Iz naše Islamske zajednice su pozvani i prisutni bili muftija zagrebački dr. Aziz-ef. Hasanović i glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj Senaid-ef. Kobilica.

Muftija dr. Aziz-ef. Hasanović je, pored aktivnog učešča na konferenciji imao i nekoliko značajnih susreta sa zvaničnicima vlade Katara. Senaid-ef. Kobilica je imao predavanje na temu "Sve značajnija uloga vjerskih zajednica u rješavanju konfliktnih situacija". U tom smislu je Senaid-ef. poseban fokus stavio na karikature i terorizam Andersa Breivika u Norveškoj, pa je naveo dva praktična primjera, u kojima su vjerske zajednice i međuvjerski dijalog pokazali svoj potencijal i rezultat dugogodišnjeg zajedničkog rada.

"Prvo, u vrijeme karikatura i prilično teške situacije na nacionalnom i internacionalnom nivou, vjerske zajednice su u Norveškoj osjetile obavezu da se moraju uključiti u smirivanje tenzija na oba nivoa. Tako je npr., nakon komunikacije između Norveške crkve i Islamskog savjeta Norveške, jedna respektabilna kršćanska organizacija bila prva, koja je izašla u javnost i osudila karikature. Drugo, samo što je se desio terorizam u Oslu i na ostrvu Utoja, priča je počela kako su to muslimani uradili, pa su odmah muslimani osjetili posljedice takvih priča na svojoj koži na ulicama Osla. Ukratko nakon toga je obznanjeno da je riječ o teroristi Andersu Breiviku. Tada je Islamski savjet Norveške bio prvi, koji je izašao u javnost osuđujući terorizam Breivika i naglašavajući da njegov terorizam nema ništa sa Kršćanstvom i da se generalno Krščani ne mogu smatrati odgovornim za terorističke akcije Breivika ili drugih kršćanskih pojedinaca, odnosno pojedinih grupa. Ovakav pristup vjerskih zajednica u oba slučaja je imao itekako pozitivan efekat na daljnje razvijanje situacije i poboljšanje odnosa unutar društva".

Muftija dr. Aziz-ef. Hasanović i Senaid-ef. Kobilica su također imali susret sa ambasadorima Bosne i Hercegovine Nj. E. Nudžeim Rečica,  Hrvatske Nj. E. Tomislav Bošnjak i Irana Nj. E. Dževad Asaješ  u rezidenciji iranskog ambasadora u Dohi.

Inače, na konferenciji iz Bosne i Hercegovine je bila predstavnica Nahle i inicijative "Vjernici za mir" Azra Ibrahimović, koja je primila i priznanje za aktivnosti organizacije. Također među prisutnima iz BiH je bio i fra Ivo Marković.

S.K.

  • photophoto