A+ A A-

Delegacija Vakufske direkcije posjetila MIZ Prijedor

Na poziv Medžlisa IZ Prijedor, delegacija Vakufske direkcije u sastavu: mr. Senaid Zajimović, direktor i Huso Salihović, dipl. pravnik, dana 18.04.2013. godine, boravila je u radnoj posjeti Medžlisu IZ Prijedor.

vd-pos-prij-04-2013-1

 

Predmet radne posjete bio je sagledavanje trenutnog stanja vakufske imovine, identifikacija i popis vakufske imovine, perspektive vakufske imovine, zakonski propisi koji se odnose na vakufsku imovinu i tekuća pitanja.

Zajedno sa predstavnicima Vakufske direkcije na sastancima sa Medžlisom IZ Prijedor bio je prisutan i muftija bihaćki Hasan ef. Makić.

Prvi dio radne posjete odnosi se na sastanak sa članovima i rukovodstvom Izvršnog odbora Medžlisa IZ Prijedor. Na tom sastanku razgovaralo se o stanju vakufske imovine sa osvrtom na razvojne projekte. Također se razgovaralo o aktivnostima na zaštiti vakufske imovine. Predstavnici Vakufske direkcije su tom prilikom ukazali Medžlisu IZ Prijedor na konkretne aktivnosti koje je neophodno obaviti kako bi se vakufska imovina zaštitila na što adekvatniji način.

Nakon završetka ovog sastanka, predstavnici Vakufske direkcije i muftija bihaćki održali su sastanak sa svim mutevelijama i imamima. Nakon obraćanja muftije bihaćkog Hasana ef. Makića, direktor Vakufske direkcije je govorio o ulozi i značaju vakufa, kao i o obavezi svih Bošnjaka na zaštiti vakufske imovine. Mutevelije i imami su upoznati sa novim Zakonom o premjeru i katastru koji je počeo sa primjenom. Tom prilikom im je ukazano na potrebne aktivnosti koje je neophodno poduzeti kako bi se imovina zaštitila i kako bi sačuvali ne samo vakufsku već i svoju ličnu imovinu. U toku sastanka sa mutevelijama i imamima, dalo se primijetiti da Bošnjaci nemaju dovoljno informacija o Zakonu o premjeru i katastru i da nisu spremni za njegovu primjenu. Predstavnici Vakufske direkcije su naglasili da je Vakufska direkcija formirala stručni tim koji će pružati stručnu pomoć medžlisima vezano za primjenu ovog Zakona. Naglašeno je da će predstavnik stručnog tima u što skorije vrijeme posjetiti Medžlis IZ Prijedor kako bi obavili pripremne radnje za izlaganje nekretnina koje će se desiti u narednom periodu.

Osim navedenog, muftija bihaćki i predstavnici Vakufske direkcije su davali savjete kako pojedine predmete riješiti na što adekvatniji način, naročito u dijelu imovinsko-pravnih odnosa koji nisu riješeni kod vakufske imovine.

  • 0101

(www.vakuf.ba