A+ A A-

Održana redovna sjednica Savjeta muftije tuzlanskog

Tuzla, 18. april 2013. godine - Savjet muftije tuzlanskog održao je svoju prvu redovnu sjednicu u ovoj godini, u četvrtak 18. aprila 2013. godine. Sjednica je održana u sjedištu Muftijstva, a njenim radom je presjedavao Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski. Na sjednici je razmatran obiman dnevni red i više značajnih pitanja iz domena rada ustanova i institucija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na području Muftijstva tuzlanskog.

sjed-sav-mu-tuz-04-2013-1

Posebnu pažnju članova Savjeta su izazvale analiza predloženih planova rada svih medžlisa Islamske zajednice na ovom području (njih 23 ukupno), koju je sačinio ured muftije. Muftija Fazlović je u svome izlaganju istakao da je važno da su svoje godišnje aktivnosti svi medžlisi na ovaj način postavili i da u njima ima izuzetno dobrih modela planiranja, koji mogu biti korisni svima.

I detaljan plan rada cijeloga Muftijstva u ovoj godini je također razmatran na ovoj sjednici. Tim planom se predviđa precizna analiza postojećeg stanja u svim segmentima rada na području Muftijstva, te kreiranje koraka kojima bi se taj rad unaprijedio. U Planu su precizno pobrojani svi važniji datumi iz vjerskog i kulturnog života muslimana, mjesta njihova obilježavanja, zatim planovi za unapređenje normativnog i administrativnog poslovanja, organiziranje zajedničkih dženaza žrtvama Agresije na Bosnu i hercegovinu i drugih skupova, aktivnosti vezane za unapređenje vakufskih dobara, stipendiranje učenika, rješavanje radno-pravnog statusa zaposlenika i brojna druga pitanja.

Tokom sjednice dogovoreni su i termini i drugi detalji organizacije mektebskih i vjeronaučnih takmičenja za učenike osnovnih i srednjih škola, utvrđen je kalendar manifestacija i dr.

Posebna pažnja je posvećena dogovorima za pripreme dženaza u Srebrenici, Bratuncu, Zvorniku i Vlasenici.

Razmatrana je informacija o radu pokopnih društava na području Muftijstva, podnesene informacije o Nacrtu Platforme za izmjene Ustava IZ-e u BiH, o aktivnostima vezanim za predstojeći popis stanovništva u BiH, o realizaciji akcije Dani podrške Behram-begovoj medresi itd.