Promo banner

A+ A A-

B. Kostajnica: Opština se sjetila i civilnih žrtava rata

Proslavu Dana opštine Kostajnica koja je 02. aprila ove godine slavila i 18. u godišnjicu postojanja, pored protokolarnih aktivnosti, po prvi put su predstavnici Skupštine opštine i  Administrativne službe posjetili Medžlis IZ Bosanska Kostajnica, te položili cvijeće na Šehidsko spomen obilježje za 24 civilne žrtve rata.

bos-kost-civ-zrt-rat-04-2013-1

Delegaciju su dočekali predsjednik i glavni imam Medžlisa Mirsad Ikanović i Haris ef. Ahmić, kao i članovi IO Medžlisa. Razgovaralo se o dosadašnjoj saradnji između ove dvije institucije, te je izražena želja i volja da ta saradnja od sad bude još veća i konstruktivnija.  

Zašto je tek sad došlo vrijeme da se i civilnim žrtvama rata bošnjačke nacionalnosti posveti pažnja kao i poginulim borcima Drugog svjetskog rata, te poginulim borcima Vojske RS-a iz proteklog rata predsjedavajući Skupštine opštine Kostajnica Željko Čekić kaže: “Ne želim govoriti zašto to ranije nije činjeno, ali želim svojim primjerom pokazati kako ću se ja i moji saradnici ubuduće odnositi prema tim pitanjima. Prošlo je vrijeme razdvajanja na mi i oni, treba nešto činiti da skupa izađemo iz ove ekonomske situacije i to zajedno, a ne razdvojeno“.

Kako je istakao potpredsjednik Skupštine Vahidin Budimlić, polaganjem cvijeća na spomen obilježje značajan je početak veće saradnje i povjerenja između bošnjačkog i srpskog stanovništva, te institucije opštine Kostajnica. Zašto do ovakve lijepe geste nije došlo i ranije, Budimlić kaže: „U zadnje četiri godine stranka iz koje dolazim bila je gurnuta na margine te nismo mogli niti inicirati niti odlučivati ni o čemu pa ni o ovakvim primjerima“.

Na žalost i ovaj za Bošnjake značajan događaj i pored najave protekao je skoro nezapažen, a razlog je najvećim dijelom jaka kiša koja je cijeli dan neprestano padala.

Mesud Hrustić