Promo banner

A+ A A-

B.Gradiška: U Orahovi obilježeno sjećanje na rušenje džamija

U petak 29. marta 2013. godine džemat Orahova je po prvi put nakon rata obilježio bolno sjećanje na rušenje džamija u ovom džematu nadomak Bosanske Gradiške. Navršilo se tačno dvadeset godina od ovog zločina, kojeg će Orahovci pamtiti uvijek i sjećati se tih bolnih trenutaka.

dzem-orah-rus-dzam-03-2013

Tako je poslije akšam namaza u Maholskoj džamiji izveden program, popraćen sjećanjima o događajima vezanim za ovaj slučaj. Pred mnoštvom džematlija, koji su sa suznim očima pratili program, nadolazile su slike srušenih džamija u ovom džematu. Prisutnima se obratio prof. Šaćir ef. Kobilica, imam u džematu Orahova, koji je poselamio prisutne kao i upoznao o toku programa. Zatim je glavni bosanskogradiški imam Zejnil ef. Latifović poselamio džematlije te ukazao na važnost obilježavanja ovih događaja. Pohvalio je Orahovce i naglasio da svojim dobrovoljnim prilozima ove godine otvaraju  čak tri džamije gdje su u većini, i to, džamiju Haluga u Orahovi, džamiju u Linzu i džamiju u Rijeci. U toku programa mektebska djeca su izvodila poučne recitacije o džamiji a Midhat ef. Kupinić proučio je ilahije posvećene džamijama. Nakon izvedenih ilahija prisutnima se obratio muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić. Govorio je o ulozi džamije u svakodnevnom životu muslimana. Istakao je važnost obilježavanja sjećanja na rušenje džamija i poručio da tamo gdje je i jedan šehid pao, treba obilježiti datum i sjećati se dovama upućenim Allahu dž.š. Ukazao je na važnost predstojećeg popisa u Bosni i Hercegovini.

Gost predavač bio je dr. Šefik Kurdić. U svom obraćanju zahvalio je Orahovcima na svojoj požrtvovanosti na putu da se obnovi sve ono što je u proteklom ratu porušeno. Istakao je obavezu vraćanja Islamu te ljepotama dženneta i kaznama džehennema. Podsjetio je na zla, koja su kružila ovim prostorima i zločinima, koja su se dešavala u Bosni i Hercegovini. Kroz hadis vodio je svoj vazu nasihat, kojeg su džematlije rado slušale.

Nakon zajedničke dove i klanjanja jacije namaza završen je program.

Rekić Senad