A+ A A-

Vakufska direkcija osigurala donaciju krava bošnjačkim povratnicima

vd-krav-muz-dob-03-2013-1Dana 26.03.2013. godine u prostorijama Udruženja „HO Međunarodni forum solidarnosti-Emmaus“ (MFS-Emmaus) iz Doboj Istoka izvršena je primopredaja vrijedne donacije – petnaest krava muzara za potrebe povratnika Bošnjaka u RS-u. Sredstva za kupovinu krava obezbijedila je Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH putem Generalnog sekretarijata za vakufe države Kuvajt, a ukupna vrijednost donacije iznosi 50.000 KM. Primopredaja donacije krajnjim korisnicima realizovana je na licu mjesta uz prisustvo predstavnika diplomatskog atašea kuvajtske ambasade u BiH, gospodina Ahmada M. Buskandara. Osim predstavnika kuvajtske ambasade svečanosti su prisustvovali direktor Vakufske direkcije IZ BiH, mr. Senaid Zajimović, glavni imam Medžlisa IZ Doboj Bajro ef. Džafić i koordinator u Vakufskoj direkciji Asmir Neimarlija.

U svom kratkom obraćanju u ime Vakufske direkcije IZ BiH mr. Senaid Zajimović je istakao zadovoljstvo realizacijom ovog uspješnog projekta ističući da su vakufi i u prošlosti pomagali društveni razvoj države u kojoj se nalaze. On je naveo da Islamska zajednica putem Vakufske direkcije ima namjeru da pokaže da je uz svoj narod, da prepoznaje potrebe svog naroda a naročito socijalno ugroženih kategorija, a među njima je svakako najveći broj povratnika.

Povratnici kojima je uručena donacija su ujedno i kooperanti mljekare MFS-TRADE-a koja je vlasništvo Udruženja „HO Međunarodni forum solidarnosti-Emmaus“ (MFS-Emmaus) iz Doboj Istoka . Isti će zahvaljujući ovoj vrijednoj donaciji povećati proizvodnju mlijeka čije će otkupljivanje u pomenutoj mljekari poboljšati ekonomsko stanje povratnika kooperanata i učiniti njihov povratnički život lakšim.

Uspješnom realizacijom ovog vakufsko-humanitarnog projekta Islamska zajednica u BiH, putem svojih tijela i organa nastavila je odličnu saradnju sa Emmaus-om na polju brige o socijalno najugroženijim kategorijama našeg društva, što može poslužiti kao model kako se treba konkretno djelovati u ovim teškim vremenima.

(www.vakuf.ba)