Promo banner

A+ A A-

Saopćenje Mešihata Islamske zajednice u Srbiji

mesihat-iz-u-srbiji-logoPanika protivnika glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji i muftije sandžačkog Muamer ef. Zukorlića ponovo je na sceni.

Slađana Novosel, novinarka iz Novog Pazara, i u jučerašnjem tekstu pod naslovom „Pobuna imama protiv muftije Zukorlića“ ponovo razotkriva ulogu i namjeru družine okupljene oko dnevnog lista „Danas“, novinske agencije „Beta“ iz Beograda i Radija 100 plus iz Novog Pazara.

Dopisnica lista „Danas“ Slađana Novosel u Novom Pazaru poznata je kao jedan osnivača propale tajne organizacije „Otpor Sandžaka“ koja je prije dvije godine pokušala doprinijeti napadima na Islamsku zajednicu.

I naslov i tekst odišu neprofesionalizmom, tendencioznošću i u njemu nema ništa osim laži. To se najbolje vidi iz poznate novinarsko-udbaške formulacije „izvor koji želi ostati anoniman zbog bezbjednosnih razloga“. To znači da je informacija izmišljena, a da još onoga o kome se piše treba predstavljati kao opasnost po bezbjednost ljudi.

U tekstu se u procentima iznosi koliko imama je za, koliko protiv Muftije, a koliko ih ćuti, što bi nekog navelo da pomisli da je tim podacima prethodilo ozbiljno istraživanje, a i sama autorica i njen anonimni izvor znaju da to nije.

Tekstom se pokušava senzacionalno najaviti pobuna imama u Islamskoj zajednici, što je notorna laž. Zapravo, stvarna namjera autorke i njenih pomagača jeste poziv na pobunu. Propaloj sandžačkoj otporašici učinilo se da je ovo pogodan ili posljednji trenutak za takav pokušaj.

Pošto su pokušaj otimanja Bošnjačke demokratske zajednice, blaćenje Internacionalnog univerziteta i uzurpiranja Televizije „Jedinstvo“ u svega dva dana propali, protivnici institucija, ustanova i organizacija koje predvodi Muftija, vidno uspaničeni, ne poštujući ni minimum moralnih, zakonskih i drugih principa, ishitrenim potezima pokušavaju, ako ništa drugo, barem na koji dan izazvati pometnju u javnosti, šireći neistine i dezinformacije.

Iako je svojim neprofesionalizmom, nepoštivanjem novinarske etike i kršenjem zakona Slađana Novosel zaslužila podnošenje tužbe protiv nje pred nadležnim sudom, ovaj put to nećemo učiniti jer je ona sama sebi dovoljna kazna.

Informativna služba