Promo banner

A+ A A-

Doboj: Mevludi za šehide, da se nikada ne zaborave...

Dvadeset godina od legendarne bitke na Karušama

U okviru Martovskih svečanosti Doboj-Jug 2013, ova općina obilježila je svoj dan i jubilarnu petnaestu godišnjicu postojanja. Manifestacije su otpočele još od 1. marta obilježavanjem Dana nezavisnosti naše zemlje, a nastavljene su brojnim kulturnim, sportskim, ali i vjerskim dešavanjima pod pokroviteljstvom općine Doboj Jug i načelnice Jasminke Begić. Među najznačajnijim događajima su:

- Obilježavanje 20. godišnjice od legendarne bitke na Karušama u kojoj su borci ARBiH zaustavili agresiju na ovim prostorima. Oni su posjetili poprište bitke, položili cvijeće na spomen-obilježje i uz druženje pogledali dokumentarni film "Sjećanje na martovske dane 1993. godine". Predstavnici boračkih organizacija obišli su porodice palih boraca u ovoj bici, te ratne vojne invalide i borce Karuša '93. Istim povodom učenici i nastavnici OŠ 21. mart upriličili su bogat kulturno-zabavni program obilježavajući ovaj dan kao dan škole.

mev-akt-dob-03-2013-1

- Mevlud u džematu Mravići, mekteb Bukvik, za poginule šehide, borce ARBiH i civilne žrtve rata, 18.3.2013. godine.

- Svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su uručena najviša općinska priznanja. Ove godine priznanje je uslijedilo i IZ, te  su Zlatne značke Općine Doboj-Jug dobili: Sabit ef. Šiljić, mjesni imam džemata Mravići, inače ratni nosilac Srebrenog štita, i hafiz Senaid Zajimović, direkor Vakufske direkcije, također za nesebičan doprinos u razvoju općine Doboj Jug. Na sjednici su prisustvovale i delegacije iz bratske općine Sindžan-Ankara (Turska).

- Mevlud u džematu Matuzići,23.03.2013.godine, između akšama i jacije namaza, da se heroji Ušća nikada ne zaborave, njih 33.Mevlud su izveli imami Medžlisa islamske zajednice Doboj, a prisutnima su se obratili: imam džemata Spahić ef. Hazim, načelnica opštine Doboj Jug Jasminka Begić, Predsjednik IO MIZ Doboj Murvet Bajraktarević, glavni imam mr. Bajro ef. Džafić, i na kraju gost predavač, direktor Vakufske direkcije, mr.hfz. Senaid Zajimović. Kao veliki doprinos  ovim manifestacijama svakako su žene nekoliko udruženja ovog kraja koje su se pridružile lokalnom udruženju 'Žena 21 vijeka', te su za sve zvanice i goste priredile bogatu lepezu bosanskih jela čime su upotpunile ovaj događaj.

Adil Rudanović