Promo banner

A+ A A-

Tuzlanska so i DO-DO začin halal certificirani

Agencija za certificiranje halal kvalitete je u petak, 15. marta 2013. godine, organizirala svečanu dodjelu halal certifikata kompaniji Solana dd Tuzla.

Svečanosti su prisustvovali direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete, gospodin Amir Sakić, muftija tuzlanski, mr. Vahid-ef. Fazlović, direktor Solana dd Tuzla, dr. Izudin Kapetanović, menadžment i uposlenici kompanije, te drugi gosti i mediji.

Halal certifikat direktoru Solane, dr. Izudinu Kapetanoviću uručio je muftija tuzlanski mr. Vahid-ef. Fazlović koji je u ime Islamske zajednice izrazio zadovoljstvo što je kompanija Solana dd pored drugih standarda implementirala i zahtjeve Halal standarda, te im poželio mnogo uspjeha u daljem radu.

hala-cer-dodo-tuz-so-03-2013-1

"Solana d.d. Tuzla je usmjerena na kontinuirano poboljšanje svih poslovnih procesa. Drugim riječima, ne radi se samo o kvalitetu samog proizvoda, već o kvaliteti svih poslovnih procesa koji su prilagođeni i usklađeni sa željama i potrebama kupaca i potrošača. Uvedenim i implementiranim sistemima ISO 9001:2008, ISO 22000:2005, HACCP, KOSHER pridružio se i sistem HALAL kvalitete, koji integrisani predstavljaju alat menadžmentu za upravljanje poslovnim procesima i ravnopravni izlazak na svjetsko tržište. Implementirani standardi su ujedno i potvrda o zdravstvenoj ispravnosti i kvalitetu tuzlanske soli, i na tržištu već prepoznatljivog DO DO začina i paleti namjenskih začina. Tuzlanska Solana s ponosom ističe svoju paletu od 45 certificiranih proizvoda koji će na tržištu nositi oznaku Halal kvalitete, a svoju će primjenu naći u industriji, turizmu, i svakako u domaćinstvima. Menadžment Solane d.d. Tuzla u narednom poslovnom periodu teži ka stalnom i kontinuiranom unapređenju proizvodnih procesa, upravljanju inputima, resursima, osvajanju novih proizvoda, što nam u konačnici i daje status lidera u proizvodnji soli i proizvoda na bazi soli" rekao je direktor Solane, dr. Kapetanović.

"Halal certifikat za tuzlansku so je izuzetno značajan za ukupnu halal industriju zato što je tuzlanska so jedan od najzastupljenih sastojaka u velikom broju prehrambenih proizvoda na području jugoistočne Europe. Pored industrije proizvodi Solane dd Tuzla se u primarnom obliku koriste i u domaćinstvima tako da značaj ovog halal certifikata prevazilazi okvire industrijske proizvodnje" rekao je direktor Agencije, Amir Sakić.

Certifikacijskim auditom koji je izvršen polovinom februara ove godine je utvrđeno da je kompanija Solana dd Tuzla ispunila sve zahtjeve propisane Halal standardom BAS 1049:2010, te da joj se može uručiti halal certifikat.

Procesom halal certificiranja obuhvćeni su pogoni za proizvodnju soli i DO-Do začina, što predstavlja novih 45 halal certificiranih proizvoda na tražištu koji će u narednom periodu biti označeni znakom halal kvalitete.

Solana d.d. Tuzla  je osnovana davne 1885. godine, a osnovana djelatnost kompanije je proizvodnja soli. U novije vrijeme kompanija je razvila nove djelatnosti iz prehrane, farmacije i higijene na bazi dorade soli. Kompanija upošljava oko 450 radnika koji su raspoređeni u 3 smjene. Proizvodi Solane su prepoznatljivi na tržištu BiH kao i na tržištima : Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Kosova.

(www.halal.ba)