A+ A A-

Kampanja “Prevencijom do zdravlja”: Novo predavanje u džematu Mihatovići

Vođene činjenicom da je edukacija žena iz oblasti zdravlja neophodna kako za ženu tako i za cijelu porodicu, Asocijacija žena MIZ Tuzla u saradnji sa prim. dr. med. sc Mahirom Jahić, specijalistom ginekologije i akušerstva i prim. dr. med. sc Amilom Haličević, specijalistom radiologije, nastavila je predavanja u okviru kampanje “Prevencijom do zdravlja”.

az-miz-tuz-3-2012-1

Predavanje o prevenciji karcinoma grlića materice i prevenciji karcinoma dojke održano je u nedjelju, 10. marta 2013. godine, u džematu Mihatovići. Na samom početku predavanja kratko se obratio imam pomenutog džemata, Sabit ef. Mehidić, koji je pozdravio pokretanje kampanje ovog tipa ali spremnost uvaženih doktorica koje su odlučile da svoje znanje šire i daju doprinos u edukaciji žena na području našeg Medžlisa; ističući da je briga o zdravlju primarna i da o tome strogo trebamo voditi računa.

Amila Halilčević, specijalista radiologije, ovom prilikom je govorila o rasprostranjenosti karcinoma dojke danas u svijetu, metodama ranog otkrivanja, važnosti samopregleda i mamografskog pregleda, kada žena dođe u godine da taj pregled treba obaviti. -Rana dijagnostika karcinoma dojke nije stvar samo radiologa i citologa, daleko veću ulogu dobiva spoznaja da naše zdravlje stoji na raspolaganju nama samima, da smo za njega sami odgovorni i da se za njega moramo brinuti, istakla je tokom predavanja prim. dr. med. Amila Halilčević.

az-miz-tuz-3-2012-2

Prim. dr. Mahira Jahić u u svom izlaganju istakla da je prevencija najbolji i najlakši put do zdravlja.

- Prevencija bolesti obuhvata sve aktivnosti koje se sprovode kako bi se spriječila pojava bolesti; rano otkrivanje hroničnih i malignih oboljenja kako bi se blagovremeno primijenila odgovarajuća terapija. Prevencija obuhvata redovan ginekološki pregled koji obuhvata i dijagnostičke metode (PA-PA test, kolposkopiju i sl.), kazala je prim. dr. Jahić.

Kampanja “Prevencijom do zdravlja” započela je 2011. godine; zamišljena je kao niz edukativnih predavanja u različitim džematima ali i drugim fokusnim grupama na području Medžlisa Islamske zajednice Tuzla. Briga o zdravlju trebala bi biti dio kulture življenja. Savremena žena mora svakodnevno odvojiti i vrijeme u kojem će se posvetiti edukaciji iz raznih oblasti kako bi mogla pomoći sebi i svojoj porodici. U tom smislu, edukacija o zdravlju i vođenju zdravog načina života, svakako, postaje prioritet, kazala je predsjednica Asocijacije žena MIZ Tuzla, prof. Elmedina Osmić.

Nakon edukativnog dijela, džematlijke džemata Mihatovići su male priliku da porazgovaraju sa predavačima o temama iz njihove struke. Predavanja iz ove oblasti nastavljaju se i u narednom periodu na području Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Asocijacija žena MIZ Tuzla