Logo

Godišnja izvještajna skupština Islamske zajednice u Hrvatskoj

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

dzamija-zagreb-izdU nedjelju 3.3.2013./21..4.1434. održana je godišnja izvještajna skupština za 2012. godinu. Skupštini su prisustvovali muftija dr. Aziz ef. Hasanović, predsjednik Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj Mirsad Kugić, svi glavni imami i predsjednici izvršnih odbora medžlisa, tajnik Mešihata te upravitelji institucija Islamske zajednice: Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića, Centra za certificiranje halal kvalitete, Zaklade/Vakufa i Doma za stare i nemoćne Široka Rijeka.

Nakon otvaranja skupštine i imenovanja radnog predsjedništva muftija se osvrnuo na godišnje izvješće izrazivši zadovoljstvo postignutim rezultatima u protekloj godini. Istaknuto je da su vjernici pokazali vrlo visoku razinu svijesti kada je u pitanju odnos prema Zajednici i čuvanju iste unatoč izrazito teškoj financijskoj situaciji i gubitku radnih mjesta. Pohvaljeni su imami i muallime za rad, posebice u odgojno-obrazovnom procesu. Nakon uvodnog obraćanja i osvrta muftije otvorena je sesija u kojoj su pozvani prisutni da analiziraju postojeće stanje.

Imami su izrazili zadovoljstvo prikazom parametara te su svojim sugestijama dali doprinos u boljem razumijevanju podataka i razvoju u tekućoj godini.

U analizi nedavno objavljenog popisa stanovništva i staknuto je da su i članovi naše zajednice dio negativnih vrijednosti statistike kada su u pitanju pokazatelji nataliteta te da i našu zajednicu kao i društvo u cjelini muči negativan prirodni priraštaj.

Također, istaknuto je i da dobar dio roditelja se ne odlučuje na ispunjenje sunneta Muhammeda a.s. vezano uz nadijevanje imena tj. akike. Prema dostupnim podacima svega 30% muslimana se odlučuje na ispunjenje ovog propisa.

Razgovarano je i o izazovima rada sa srednjoškolskim uzrastom te mogućim modelima kvalitetnijeg rješavanja pitanja obrazovanja za spomenutu dobnu skupinu. Posebna pozornost je pridana valorizaciji volonterskog rada, budući da članovi naše zajednice daju izuzetan doprinos razvoju i održavanju iste te je s tog naslova neophodno početi aktivno mjeriti njihov doprinos kako bi im se na adekvatan način mogli zahvaliti. Mahom se radi o ljudima koji su Islamskoj zajednici privrženi svim svojim bićem, jer za njihovo djelovanje nema nikakvih naknada ni beneficija, pa je i iz ovog razloga izuzetno važno da Zajednica prepozna taj rad i da nikad ne zaboravi svoje džematlije.

Na kraju, usvojene su preporuke koje će biti proslijeđene nadležnim organima Islamske zajednice u Hrvatskoj.

(www.islamska-zajednica.hr)

 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.