Promo banner

A+ A A-

Seminar imama medžlisa IZ Bugojno i Donji Vakuf

U ponedjeljak, 25. februara 2013. godine na Vlašiću je  upriličen radni seminar gl. imama i imama MIZ Bugojno i Donji Vakuf sa muftijom travničkim mr. Nusret ef. Abdibegovićem. Bila je ovo još jedna u nizu prilika da imami razmjenu mišljenja, ukažu na probleme sa kojima se susreću kroz svoj rad na terenu, te da iznesu svoje viđenje trenutne situacije, kao i nova očekivanja od organa IZ-e.

sem-imam-bug-dv-02-2013-1

Na seminaru se u okviru toga razgovaralo o stanju u porodici, ulozi i značaju Islamske zajednice u vremenu i prilikama koje nas okružuju, te blagodati slobode govora i kretanja neophodnih za normalan društveni život čovjeka kao Božijeg namjesnika na Zemlji.

Zaključeno je da je Islamska zajednica nukleus našeg djelovanja, te uz državu BiH garant opstanka na ovim prostorima. Kao takva naša briga za Zajednicu ali i briga Zajednice za njene uposlenike i članove mora biti još veća i odgovornija. Naravno to mora biti u skladu sa univerzalnim Božijim zakonima kao i u skladu vremena i prostora na kojem živimo.

sem-imam-bug-dv-02-2013-2

Imami su iznijeli svoje zahtjeve i očekivanja prvenstveno kada je u pitanju rješavanje njihovog statusnog pitanja, centralizaciji sredstava IZ-e, te utvrđivanja konačnog pravnog okvira sa državom BiH.

sem-imam-bug-dv-02-2013-3

Treba istači da je ovaj seminar pored radnog karaktera bio ispunjen i rekreativnim sadržajima, čime je na jedan jednostavan i praktičan primjer pokazao da IZ-a i njene institucije imaju snage i znanja da pristupe inovativnom načinu rada i djelovanja, te tako prate savremena kretanja u društvu.

Bahrudin Čolo