Promo banner

A+ A A-

Pripreme za obnovu Isa-begovog hamama

isa-begov-hamam-sarajevoNaredne sedmice, od 5. do 12. marta, u Sarajevu će boraviti delegacija turske firme "Ergu" koja je izabrana na tenderu Vakufske direkcije Sarajevo za izvođača radova obnove Isa-begovog hamama, kako bi obišla teren i ruševni objekt ovog gradskog turskog kupatila te utvrdila uvjete za rad.

Potvrdio je to Agenciji FENA direktor Vakufske direkcije Sarajevo Senaid Zajimović, naglasivši da je riječ o firmi koja je u Turskoj jedna od vodećih u obnovi, zaštiti i adaptaciji nacionalnih spomenika.

Također, mnoge firme koje su konkurisale za ovaj projekt nisu do sada izlazile van granica Turske, dok je "Ergu" upravo poznat po radu na objektima van matične zemlje, posebno na spomenicima koji datiraju iz osmanskog perioda. Ova je firma u BiH radila obnovu ćuprije u Konjicu.

"Početak radova će odlučiti samo vremenski uvjeti, jer se nema više šta čekati. Građevinsku dozvolu već posjedujemo, dok smo s Elektroprivredom već izmjestili kabl koji je smetao, te je, dakle, sve spremno da obnova počne", ističe Zajimović.

Prva etapa radova obuhvatit će čišćenje terena, jer je riječ o zapuštenom objektu u koji je tokom godina uneseno dosta smeća, a i određeni dijelovi objekta su urušeni.

Zajimović podcrtava da će u okviru obnove objekta biti ostavljeni vanjski gabariti hamama u izvornom obliku, jer je to i jedan od uvjeta obnove spomeničkih objekata.

"Po projektu se moraju ostaviti prvenstveno glavni zidovi i sve što podsjeća na objekat Josipa Vancaša, odnosno izgled hamama kakav je on uradio. Gabariti vanjski se moraju zadržati, ali unutrašnji ne moraju, što su pravila Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BIH. Sve što je ruševno morat će se očistiti", naglasio je on.

Nakon raščišćavanja terena, uslijedit će faza sanacije i izgradnje objekta.

Projektom je predviđeno da radovi traju godinu dana.

Prema projektu obnove, dio hamama ostat će u okviru objekta, ali će njegov lijevi i desni dio biti pretvoren u hotel.

Objekt je smješten na 817 kvadratnih metara, a tokom obnove će biti ostavljena izvorna fasada koju je projektovao arhitekt Josip Vancaš.

Hotel će raspolagati s 19 soba i dva apartmana i bit će dat u zakup. Sav namještaj će biti u staroosmanskom stilu, visokog standarda.

Vakufska direkcija Turske, koja će finansirati obnovu hamama, za ovaj je projekt predvidjela izdvojiti oko tri miliona lira, odnosno oko dva miliona i 600.000 KM.

Isa-begov hamam u Sarajevu 2004. godine je stavljen na Listu nacionalnih spomenika BiH.

(Fena)