A+ A A-

Muftija Hasanović posjetio Rijeku

U petak 5. 2. 2013. muftija dr. Aziz ef. Hasanović posjetio je zajedno sa svojim suradnicima Medžlis Islamske zajednice Rijeka. Ovom prilikom predvodio je džumu namaz uputivši poruke jedinstva i zajedništva te sloge u gradnji džemata i zajednice. Ove poruke su važne uvijek i za svaki džemat, a posebice za Rijeku sad kada se bliži kraj izgradnje džamije, a samim tim i datum otvaranja. Ostali su još završni detalji koji moraju biti gotovi kako bi se moglo pristupiti tehničkom pregledu objekta, a upravo o tomu zavisi i utvrđivanje datuma otvaranja koji se još uvijek zbog toga ne može precizirati.

mu-has-pos-rj-02-2013-1

Muftija je ukazao na važnost i značaj dovršetka svih poslova u što skorije vrijeme kako bi se ispunili svi preduvjeti za ishodovanje svih potrebnih dozvola. Potom je upoznao prisutne članove Izvršnog odbora Medžlisa Rijeka s rezultatom posjete gradonačelniku Rijeke Vojku Obersnelu te spremnošću gradskih vlasti u potpori realizacije svečanog otvorenja Islamskog centra. Članovi Izvršnog odbora Medžlisa zahvalili su se na posjetu muftije i iskazali još jedanput svoju spremnost i privrženost završetku ovog hairli projekta.

Susret sa riječkim nadbiskupom

U petak 15.2. 2013. muftija dr. Aziz ef. Hasanović posjetio je riječkog nadbiskupa mons. Ivana Devčića. U srdačnom razgovoru muftija i nadbiskup istaknuli su potrebu suradnje predvodnika dviju najvećih svjetskih religija posebice u očuvanju univerzalnih vrijednosti. Muftija i nadbiskup razgovarali su o Zdravstvenom odgoju i njegovu uvođenju u škole te potrebi dijaloga u slučaju pojave različitih pogleda na rješenje različitih pitanja.

mu-has-pos-rj-02-2013-2

Muftija je istaknuo da je nedavno održano i predavanje na ovu temu u sklopu tribine u Islamskom centru u Zagrebu u cilju informiranja šire javnosti o ovom problemu. Zajedno su istaknuli važnost suradnje i na polju humanitarnog rada posebno se osvrnuvši na akciju „Jedan kruh i jedan pokrivač za narod Sirije“ koja još uvijek traje, a koju su pokrenuli zajednički Hrvatski Caritas, Hrvatski Crveni križ i Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj. Muftija je upoznao nadbiskupa s napretkom radova na Islamskom centru u Rijeci te je pozvao nadbiskupa da svojim prisustvom uveliča svečano otvorenje koje se očekuje tokom godine.

Posjeta riječkom gradonačelniku

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović posjetio je gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela. Sastanku su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Miroslav Matešić te predstavnici gradskih službi Ljiljana Buljan, Irena Miličić i Srđan Škunca i pratnja muftije u kojoj su bili članovi Mešihata Irhad Meheljić i Mevludi ef. Arslani, glavni imam u Rijeci Hajrudin ef. Mujkanović, predsjednik IOM-a Ekrem Budimlić i šef Kabineta muftije mr. Nermin ef. Botonjić. Gradonačelnik Vojko Obersnel poželio je dobrodošlicu muftiji i suradnicima te izrazio veliko zadovoljstvo posjetom. Također, gradonačelnik je rekao da ga veseli približavanje termina otvaranja džamije u Rijeci. Muftija se zahvalio na prijemu i naglasio da se izgradnjom Islamskog centra Rijeka svrstava na svjetsku kartu kao grad koji može istinski prezentirati što znači živjeti multikulturu i multireligioznost.

mu-has-pos-rj-02-2013-3

Muftija je rekao i da često ističe da su pitanja od vitalnog značaja za muslimane najkvalitetnije riješeni u Hrvatskoj u odnosu na ostale zemlje u Europi pa i šire, a Rijeka to potvrđuje i kroz izgradnju našeg centra.

Muftija je pozvao i gradonačelnika Rijeke da bude dio tima koji će organizirati svečano otvorenje Islamskog centra, a koje će, uz prisustvo najviših zvaničnika domaćih i inozemnih te uz direktan prijenos televizijskih kuća, svrstati Rijeku i samo otvorenje u događaj od najvećeg interesa javnosti u zemlji, regiji, Europi pa i svijetu. Na kraju posjeta muftija i gradonačelnik razmijenili su prigodne poklone.

(www.islamska-zajednica.hr)