Promo banner

A+ A A-

Muftija zenički posjetio Medžlis IZ Tešanj

tesanj-iU petak 15. februara 2013. godine muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović boravio je u zvaničnoj posjeti Medžlisu Islamske zajednice Tešanj.

Tom prilikom muftija zenički održao je hutbu i predvodio džuma-namaz u džematu Medakovo, u kojem je prošle godine obilježen vrijedan jubilej – sto godina džamije u ovom džematu. Nakon džuma-namaza muftija je predsjedniku džematskog odbora h. Jusi Muminoviću dodijelio priznanje za doprinos u radu i afirmaciji Islamske zajednice.

Zvanična posjeta Medžlisu Islamske zajednice Tešanj nastavljena je u dva uspješna tešanjska preduzeća – ‘’Madi’’ d.o.o. i ‘’AS Group’’, koje svojim aktivnostima pomažu projekte IZ, posebno izvršavajući svoju obavezu davanja zekata.

Muftija je u posjeti preduzećima ‘’Madi’’ i ‘’AS Group’’ boravio u pratnji glavnog imama mr. Fuad ef. Omerbašića, predsjednika Izvršnog odbora gosp. Zehrudina Kruške, imama Ibrahim ef. Okanovića i Mirnes ef. Alića.

Domaćini delegaciji Muftiluka zeničkog bili su vlasnici i direktori navedenih preduzeća gosp. Ishak Jabandžić, sa sinovima Edinom i Maidom i gosp. Sulejman Hrvić.

Firma "MADI" d.o.o Tešanj osnovana je 1994. godine i u svom početnom obliku najprije se bavila trgovinom mješovite robe i prodajom bijele tehnike. Prateći potrebe tržišta u prehrambenoj industriji 2000. godine počela je sa proizvodnjom pilećih proizvoda, što će posmatrajući iz današnje perspektive odrediti konačno pozicioniranje firme ‘’Madi’’. Od 2007. godine uvodi i program polutrajnih proizvoda, i danas se na tržištu širom Bosne i Hercegovine pojavljuje sa oko 50 proizvoda. Firma ‘’Madi’’ prema statističkim podacima u posljednjih nekoliko godina nalazi se na visokom trećem mjestu po ukupno ostvarenoj proizvodnji i preradi piletine u Bosni i Hercegovini. U ovom trenutku u firmi ‘’Madi’’ zaposleno je oko 150 radnika.

"AS GROUP" je jedna od najvećih bosanskohercegovačkih grupacija sa većinskim privatnim kapitalom. Kao grupa posjeduje i razvija u sebi tri divizije: hrana, trgovina i tekstil. Sjedište preduzeća je u Tešnju. Samo u prehrambenoj industriji ‘’AS Group’’ proizvodi oko 400 različitih proizvoda. Grupacija je vlasnik nekoliko u ovoj sferi najpopularnijih bh brendova, kao što su: Kent, Master, Zlatna džezva, Espresso, Tajna, Petit keksi, Lara, Praline, duo, Štrudla, Imperijal, Tiru - Liru, Stampi, Milkent, Begova Corba, itd. ‘’AS Group’’ sačinjavaju prehrabmeno - trgovačka kompanija AS iz Tešnja, industrija prehrambenih proizvoda Vispak iz Visokog, te kompanija za nekretnine Vemal, kao i tekstilne industrije Napredak iz Tešnja i najnovija Fortitudo iz Travnika. Grupacija zapošljava oko 1.200 radnika.

Vlasnicima i direktorima navedenih preduzeća muftija je poklonio po primjerak knjige ‘’Beskrajna svjetlost - Muhammed, a. s.’’ autora Fethullaha Gulena i ''cvjetić – simbol Srebrenica 1995.''.

Istog dana muftija zenički posjetio je džemate Oraš Planje, na akšam-namazu i Miljanovce, mesdžid ‘’Lipe’’, na jacija-namazu, gdje se susreo sa džematlijama i razgovarao o stanju vjerskog života u ovim džematima.

U razgovoru sa džematlijama navedenih džemata muftija je zamolio džematlije da čuvaju jedinstvo, slogu u džematu i da se međusobno pomažu.

  • tesanj1tesanj1