Logo

Regionalni susreti muslimanske omladine u Splitu

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

Dana 8. februara 2013. Medžlis Islamske zajednice Split bio je domaćin Regionalnog susreta islamske omladine. Na poziv našeg imama, Vahid ef. Hadžića, odazvali su se mladi iz Dubrovnika i Zadra sa svojim efendijama Rijad ef. Kamberom i Ćamil ef. Bašićem. Okupljanje je organizirano s namjerom upoznavanja i druženja mladih iz ova tri medžlisa, ali i dogovora oko budućih susreta na kojima bi sudjelovala muslimanska omladina iz cijele Hrvatske.

oml-druz-spl-02-2012-1

Glavni organizator i pokretač je bio mr.sc. Mirza ef. Mešić, glavni koordinator Ureda za da'vu i mladež pri Mešihatu Islamske zajednice u Hrvatskoj. On je stigao u ''grad pod Marjanom''  na džumu na kojoj je ujedno bio i hatib.

Nedugo nakon njegovog dolaska stigli su nam i Dubrovčani kojima je odlazak u grad dobro došao nakon dugog puta.

Nekoliko splitskih omladinaca im je pokazao čari Splita. Prije akšam namaza dočekali smo i Zadrane. Mirza efendija održao je predavanje koje je bilo poučno i zanimljivo, kako za omladinu tako i za odrasle. Predavanje je trajalo do jacije, a nakon klanjanja namaza održao je još jedno predavanje koje je bilo namijenjeno omladini. 

Na tom predavanju je iznio planove za buduće susrete i okupljanja koji su nas razveselili i potaknuli da poboljšamo i učvrstimo naša prijateljstva i da što bolje organiziramo druženja.

Odlučeno je da će se osnovati facebook grupa u koju će se učlaniti dubrovačka, zadarska i splitska omladina kako bi stalno bili u kontaktu i dogovarali se za buće organiziranje i okupljanja. U prvom planu su naravno sklapanja prijateljstava te druženja i zabave u duhu islama. Predavanje je završilo ostavivši sve u uzbuđenju i želji da naši ciljevi budu ostvareni.

Večera je protekla u dobrom raspoloženju i uz ukusnu hranu. Zbor islamske zajednice Split ''Nesim'' pobrinuo se da bi atmosfera nakon jela bila potpuna. Članice zadarskog zbora ''Ajnur'' su izvele ilahiju za kraj. Omladinci su nakon toga ostali da se još malo bolje upoznaju i razgovaraju o radu omladine iz grada odakle dolaze. Prijateljstva su se brzo sklapala. Dubrovčani su se morali od nas oprostiti malo prije Zadrana. Nakon što smo ih ispratili sa željom da se što prije ponovo sretnemo prošetali smo sa Zadranima po splitskoj rivi i još malo proveli vrijeme ugodno se družeći. Oko 23 sata bilo je vrijeme za rastanak.

Vjerujemo da je svima dan brzo prošao. Uz ugodno društvo vrijeme kao da leti. Ne preostaje nam ništa drugo nego da se trudimo održati prijateljske odnose među omladincima i dogovoriti se za sljedeće druženje. Planirano je da to bude u Dubrovniku, ali kada je društvo dobro i ugodno nije bitno gdje se nalazimo, bitno je da uspijemo povezati muslimane i održati vjeru među njima.

Na kraju, posebnu pohvalu iskazujemo prije svega omladini Medžlisa islamske zajednice Split, imamu,  kao i predsjedniku Izvršnog odbora MIZ Split, Ševalu Tosuniju, na velikom angažmanu i trudu oko organizacije ovog lijepog susreta.

Fiza Asad i Nerma Šehić

(www.islamska-zajednica.hr)

  • 0101

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.