Promo banner

A+ A A-

Mevludska svečanost u Janji

MIZ Janja već tradicionalno priprema vjersko-kulturni program u mjesecu rebiu-l-evvelu, u kojem je rođen posljednji poslanik Muhammed a.s.

Ovogodišnja jedanaesta po redu manifestacija „Muhammed je kruna neba“ započeta je u Njemačkoj i Luksemburgu, gdje su Janjanski učenici izveli prigodan program „Veče Kur`ana“.

janja-mev-01-2013-1

U sklopu obilježavanja ovog mubarek mjeseca, 23. januara 2013 god. MIZ Janja i izdavačka kuća „Hikmet“  organizovali su promociju knjige:

„Beskrajna svijetlost Muhammed a.s.“, uvaženog turskog alima i mislioca Fethullaha Gülena.

Promocija ovog vrijednog dijela, koje na najljepši način govori o svim aspektima života Muhammeda a.s. održana je u Atik džamiji. Knjiga je naišla na veoma lijep prijem kod džematlija. Promotori, prof. Ahmed Hatunić, mr. Mustafa Prljača i Omer ef. Camić, su na sebi svojstven način govorili o posebnosti ovog djela.

Za dodatnu ljepotu ove večeri potrudio se dio ženskog hora medžlisa, izvedbom nekoliko ilahija..

Noć kasnije 24. januara / 12 rebiu-l-evvela 1434 h.g. u Džedid džamiji upriličena je centralna svečanost povodom rođenja najodabranijeg stvorenja na Zemlji posljednjeg poslanika Muhammeda a.s.

Proučen je prigodan mevlud u znak sjećanja na poslanika koji je poslan kao milost čitavom čovječanstvu i uzor svakom muslimanu. Program satkan od stihova punih ljubavi prema Allahu i Njegovom miljeniku, napunili su srca i duše džematlija koji su došli u velikom broju, velika radost je i ta, da je, većinu prisutnih džematlija činila omladina.

 Mevludski program koji je bio za svaku pohvalu izveli su stariji učenici mektebske nastave, i učenici medrese.

A.G.