A+ A A-

Centralna mevludska svečanost IZBNJ u Hammu

Džemat Hamm u subotu, 26. januara 2013., a 14. rebiul-evvela 1434. hidžretske godine bio je  centralna tačka za Islamsku zajednicu Bošnjaka u Njemačkoj. Ovom džematu, koji iza sebe ima blizu dvije i po decenije vrlo uspješnog rada i djelovanja ukazana je naročita čast da se u prostorijama zgrade Mesdžida ovog IKC održi zasjedanje Sabora i da se okupom najviših zvaničnika IZ na jedan skroman ali vrlo srdačan i iskren način u prisustvu domaćina oda priznanje za minuli rad džematlijama, rukovodstvu i imamu, što je u uvodnim riječima predsjednika Edmina Atlagića i istaknuto.

izbnj-mev-svec-01-2013-1

Kako se datum Sabora na izvjestan način poklopio sa datumom rođenja Muhammeda alejhisselam dogovoreno je da se Centralna mevludska svečanost za ovu godinu održi u ovom istom džematu nakon jacijskog namaza. Imam domaćin Ibrahim efendija Bašić poselamio je okupljene džematlije, uvažene goste članove Sabora i posebno kolege imame kojih je u programu učestvovalo 14 iz raznih džemata od kojih su neki i sa udaljenosti veće od petsto kilometara ostali da učećem svojim uveličaju ovu svečanost.

Mevludski okup koji je napunio širok i reprezentativan prostor Mesdžida bio je pod motom: “Muhammed alejhisselam svijetu cijelom čast i dika!” Moto koji ukazuje da smo sljedbenici čovjeka čije je pojavljivanje u historiji i potom njegovo trajanje  kroz vjekove čast i dika za svakog čovjeka zdravog razuma i dobrog srca naravno bez obzira bio on musliman ili ne, a za nas i obaveza da ga slijedimo i na njega se ugledamo.

Kroz vrlo lijep i znalački osmišljen program u trajanju od blizu sat i pol vodio nas je Mehmed efendija Jakubović glavni imam za područje NRW. Melodični glasovi imama ukomponovani sa učešćem prisutnih džematlija činili su skladan hor učača salevata i kasida u čast Poslanika a.s. Potom nostalgiju su izazivala učenja mevludi-šerifa koji je dio lijepe tradicije u Bošnjaka i dokaz duboke privrženosti Allahovom Miljeniku a.s. Ne ističući nikoga pojedinačno izvođači su sa naročitim žarom izveli Mevlud koji se u srcima prisutnih dojmio veoma ugodnim i toplim.

izbnj-mev-svec-01-2013-2Sa kratkim obraćanjem u čast Poslanika a.s. predstavio se nekadašnji imam iz ovoga džemata Ishak ef. Alešević dok je pečat ovoj svečanosti dao aktuelni muftija Pašo efendija Fetić. Muftija se u svom obraćanju osvrnuo na potrebu bratskog susretanja i držanja, istakao važnost sagledavanja historijskog trenutka i naših šansi za očuvanjem u svojoj vjeri i svome bošnjačkom identitetu. Mustafi ef. Klanco, prethodnom i prvom muftiji u IZBNJ pripala je čast da dovom završi ovu lijepu svečanost.

U jednom od svojih skorašnjih obraćanja Muftija je aktiviste u Islamskoj zajednici podsjetio na uzvišenost mevludskog trenutka koji bi trebao da u nama izazove skrušenost i veće uozbiljenje. To se odista u cjelodnevnom druženju kako članova Sabora, tako imama međusobno i prisutnih džematlija odista i osjetilo. Atmosfera rada, učenja, razgovora, i druženja uz sofru ukazivala je na to da su iznad naših sukoba u mišljenjima i vrućih diskutovanja naša međusobna ljubav i ciljevi kojima težimo i veći i postojaniji, i to nas, na koncu čini sretnim i zadovoljnim.

I.A.

(www.igbd.org