A+ A A-

Nizom aktivnosti Mevlud obilježen u Tešnju

I ove godine Medžlisa IZ-e Tešanj je upriličio bogat i raznovrstan Program u povodu obilježavanja 12. rebiu-l-evvela, rođenja Muhammeda a.s. kako po sadržajima i učesnicima tako i prema javnostima kojima je namijenjen i prostorima u kojima je realiziran.

mev-svec-tes-01-2013-1

 

Pored upriličenih džematskih mevluda u gotovo svim džamijama ovog Medžlisa namijenjenih svekolikom muslimanskom stanovništvu, a kojim se tradicionalno obilježava ovaj datum, uručenih stipendija maturantima medresa i centralne manifestacije Mevluda i uručenja priznanja i nagrade iz Fonda Hasan ef. Škapur,  upriličeno je i niz posebnih programa od kojih izdvajamo:

            - OŠ „Huso Hodžić“ u Tešnju – turnir učenika viših razreda u malom fudbalu održan u petak 25.01.2013.g. u sportskoj dvorani ove škole – tradicionalni koji se već duži niz godina održava u ovoj školi u organizaciji aktiva nastavnika Islamske vjeronauke ove škole.

            - Takmičenje polaznika mektebske nastave u streljaštvu – vazdušna puška, je jedan od sadržaja koji je ove godine prvi puta uvršten u ovaj program.

Ovo takmičenje provedeno je u subotu 26.01. 2013. godine u sportskoj dvorani OŠ „Rešad Kadić“ u Tešnju.

Takmičenje je organizirao Medžlis IZ-e Tešanj, a stručnu i tehničku podršku obezbijedio Klub strijelaca iz Tešnja na čelu sa predsjednikom Murisom Prnjavorcem.

Na takmičenju su učestvovali muški polaznici mektebske nastave iz 31 džemata (3 džemata nisu učestvovala).

Pred početak takmičenja prisutnim takmičarima i njihovim muallimima obratili su se Ramo ef. Svrzo prof., imam džemata Raduša i koordinator ovog takmičenja, Muris Prnjavorac pojasnio propozicije,  korištenje i upotrebu vazdušne puške te se osvrnuo na značaj ovog vida sporta u odgoju i razvoju ljudske ličnosti. Na kraju se obratio i glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić.

Takmičenje se sastojalo u gađanju vazdušnom puškom iz stojećeg stava, sa tri probna i takmičarska dva puta po 5 metaka.

Na takmičenju su svi takmičari pokazali zavidan uspjeh, a pobjednici su:

1. mjesto - Smajo Kruško, polaznik mektebske nastave iz džemata Miljanovci Novi-25,

2. mjesto – Nermin Ogrić - polaznik mektebske nastave iz džemata Kraševo–22 i

3. mjesto dijele  Esmin Salkanović - polaznik mektebske nastave iz džemata Kraševo–19

                 i Salmir Hasanbašić - polaznik mektebske nastave iz džemata Trepče-19

Pobjednicima su uručene diplome i nagrade, a domaćinu OŠ „Rešad Kadić“ i Klubu strijelaca Tešanj zahvalnice.

Tradicionalni 8. mevlud i prigodni program koji su učenici ove škole izveli u džamiji džemata Miljanovci Novi u nedjelju 27. 01. 2013. godine poslije podne namaza, na čemu im je glavni imam Medžlis IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić čestitao i zahvalio, a predsjednik džematskog odbora Mirnes Durak prof. uručio zahvalnicu koju je u ime škola preuzela nastavnica Islamske vjeronauke Nisveta Mudrov.    

Javne tribine – u džamijama   Mračaj-Potočani i novoj Plavoj džamiji Oraš Planje.

Na tribini u Mračaju gost je bio hafiz Nedžad ef. Ćeman, a u Oraš Planjama dr. Šefik Kurdić, a na tribinama su obrađene teme o ljubavi i odnosu prema Poslaniku Muhammedu a.s.

Izuzetno veliki broj posjetilaca na tribinama dokaz je da se džamije mogu koristiti i kao univerzitetske katedre.

Pored ovih predstoji još i tribina u džamiji u Jelahu na kojoj će gost biti hafiz mr. Kenan Musić u nedjelju 3. februara 2013. godine poslije jacije namaza.

(www.iz-tesanj.ba)

  • 0101