Logo

Muftija zagrebački se sastao sa gradonačelnikom Zagreba

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić posjetio je danas (15.01) zagrebačku džamiju i održao radni sastanak sa predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, muftijom Azizom ef. Hasanovićem, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Zagrebački muftija izrazio je zadovoljstvo što je gradonačelnik Zagreba, zajedno sa predstavnicima svih gradskih tijela, službeno posjetio Islamsku zajednicu u Republici Hrvatskoj, Islamsku gimnaziju, dječji vrtiću i Islamski centar.

mu-zag-gr-zag-01-2013-1

„Ovo je potvrda jednog kontinuiteta i prekrasne suradnje koja je do sada pokazana i koja ovakvim gestama i otvorenošću gradonačelnika Zagreba može poslužiti kao primjer drugim gradovima u uspostavljanju dobre suradnje sa jednom malom ali značajnom zajednicom u Hrvatskoj. Stoga, među muslimanima čitave Hrvatske, a poglavito Zagreba, gospodin Bandić doživljava se kao iskreni prijatelj svih muslimana. Njegova brižnost za institucije Islamske zajednice u Hrvatskoj zaista su više nego odlične. Nemamo riječi kojima bi mogli iskazati svoju zahvalnost, ali želimo reći da imamo gradonačelnika koji može biti na ponos i diku svim građanima Grada Zagreba, a ovdje posebno govorim o muslimanima, jer je gradonačelnik u svim svojim angažmanima pokazao da je sklon vjerskim manjinskim zajednicama“, istakao je muftija Hasanović.

Milan Bandić je zahvalio muftiji na lijepim riječima i potvrdio kontinuitet dobre suradnje sa islamskom zajednicom.

„Ja sam od 70-tih i 80-tih godina, kada sam došao u Zagreb na Pešćenicu, rastao sa ovom džamijom. Danas smo se sastali na radnom sastanku da vidimo što nam je još ostalo da uradimo zajedno. Hvala mojim prijateljima, kada sam ovdje kao da sam doma. Kada želim pojesti pravi kolač i burek onda dođem u džamiju i odmah dobijem pola kile viška. Nema Bajrama, islamskog svetca, a da gradska uprava, s gradonačelnikom na čelu, nije ovdje sa prijateljima. Ideal prvog čovjeka grada je da bude otac grada i gradonačelnik svih građana. Demonstriram to ovdje, da to jesam. Sretan sam kada dođu iz Europe i svijeta da vide kako žive ovdje sve manjinske zajednice. Mi ovdje živimo toleranciju, multikulturalnost, multietničnost i dijalog, to je iskreno i od srca i neka tako ostane. Eto, dovoljno govori da je Islamska gimnazija i vrtić multietničan, o širini Islamskog centra i Gradske uprave. To je budućnost ovoga grada koji će 1. srpnja postati europska metropola“, kazao je gradonačelnik Zagreba.

Bandić se osvrnuo i na izvanredno stanje zbog obilnih snježnih padalina u Zagrebu.

„Krizni stožer Zimske službe, kojega sam preuzeo, neće biti u toplini moga ureda već kod Zeline u Vatrogasnom domu, 21 kilometar od Zagreba. Preuzeo sam stožer i mislim da se već vidi, a vidjet će se danas poslijepodne još više da smo preuzeli stvar u svoje ruke“, poručio je Bandić.

Dobru suradnju sa gradonačelnikom Bandićem potvrdio je i ravnatelj Islamske gimnazije Mevludin ef. Arslani. On je, zajedno sa muftijom, proveo gradonačelnika po prostorima islamskih školskih i predškolskih ustanova u sklopu džamije.

„Mi kao škola imamo jako dobru suradnju sa gradonačelnikom. Prošle godine bio je pokrovitelj svečanosti povodom maturalne akademije u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Mi kao škola ništa nismo platiti, gradonačelnik je bio sponzor. Ali i sve oko džamije uređeno je i napravljeno zahvaljujući Bandiću. Neki dan smo bili na jednom prijemu i on je rekao da mu je ostala još jedna obaveza, a to je da uvede vodne napajalice za voćke oko džamije“, rekao je Arslani i naglasio da Islamsku gimanziju trenutno pohađa 6. generacija.

„Ova gimnazija je nasljednica Medrese Ahmeda Smajlovića za koju su mnogi tvrdili da je bila hrvatski brand. Imamo 76 učenika u četiri odjela. Ona je jedino školsko mjesto gdje se uči arapski jezik u Hrvatskoj, a neki od nastavnika nisu muslimani. Imamo četiri dodatna predmeta: arapski jezik, islamski vjeronauk, islamska kultura i civilizacija. Dobivamo jednu malu količinu novca od Gradskog ureda za odgoj i obrazovanje, što je dostatno za prijevoz nastavnika“, istakao je Arslani i dodao da Islamska gimnaziju u potpunosti financira Ministarstvo obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, što iznosi oko 200 hiljada eura godišnje, a isto toliko godišnje izdvoji Mešihat za održavanje prostorija gimnazije.

(Anadolija)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.