Logo

Muftija Smajkić: Situacija u Mostaru želi se naelektrisati

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

muftija-seid-ef-smajkic-2Nakon što je rano jutros u Mostaru uništen spomenik pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji je bio postavljen ispred Gradske vijećnice u centru grada, mostarski muftija Seid ef. Smajkić upozorio je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) na ''napetu atmosferu'' koja već neko vrijeme vlada u gradu na Neretvi.

Muftija ne želi govoriti o samom događaju. Sve detalje, kako ističe, treba utvrditi policijska istraga.

No, kako kaže, ne može se oteti utisku da je sve to ''nastavak jedne mračne ideologije koja se s vremena na vrijeme pojavljuje na sceni''.

''Bojim se da je ovo pokušaj da se situacija u Mostaru dodatno naelektriše, i to u trenutku kada je ona ionako napeta. Političari, očito, žele da se rasplamsa to podozrenje koje postoji u Mostaru. Sve je to posljedica fašizma. Šta drugo očekivati kada i dalje u ovom gradu postoje ulice koje nose imena po funkcionerima Nezavisne države hrvatske (NDH) Mili Budaku, Juri Francetiću, Vokić-Lorkoviću'', izjavio je muftija Smajkić za AA, strahujući od toga kako bi se atmosfera u gradu mogla razvijati.

Ponovio je da Bošnjaci neće pristati da budu podjarmljeni i da ''neće odustati od borbe za sve ono za što su se borili pripadnici Armije BiH pod zastavom od ljiljana''.

''Umjesto supremacije i dominacije, od kojih hrvatski političari ne odustaju, u Mostaru se moraju poštovati suživot i koegzistencija. To nema alternativu'', kazao je Smajkić.

Napetosti u Mostaru posljedica su dugotrajnih razgovora o sudbini tog grada.

Rasprave o budućnosti Mostara počele su tragu presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je Parlamentu BiH naložio da promijeni Izborni zakon BiH u dijelu koji govori o načinu izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara.

U praksi to bi značilo ukidanje modela po kojem svaka mostarska izborna jedinica daje isti broj članova Gradskog vijeća Mostara, te uvođenje delegiranja vijećnika po principu “jedan čovjek, jedan glas”. Stav Bošnjaka je da bi to, s obzirom na povećan broj Hrvata u Mostar nakon agresije na BiH, značilo trajnu hrvatsku dominaciju.

(Anadolija)

 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.