A+ A A-

Konstituisani Skupština i Ulemaimedžlis Muftijstva sandžačkog

Na konstituirajućoj sjednici Skupštine Muftijstva sandžačkog, održanoj 12.01.2013. god. u Novom Pazaru, za predsjednika Skupštine Muftijstva izabran je hafiz Irfan ef. Malić – glavni imam iz Novom Pazara, za potpredsjednika Skupštine Almir Muratović – džematlija iz Petnjice, a za sekretara Skupštine Ismet ef. Bihorac – glavni imam iz Nove Varoši.

skupstina-muftijstvo-sandzak

Na sjednici Skupštine, muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić izložio je prioritete djelovanja Muftijstva sandžačkog za naredne četiri godine sa posebnim osvrtom na obavezu Muftijstva da se posveti unapređenju vjersko-prosvjetnih aktivnosti u džamiji uz akcenat na mektebsku nastavu. Među prioritete Muftija je uvrstio nužnost reforme sistema članarine u Islamskoj zajednici: „Vakuf, zekat i sadaka su energija na kojoj se može napraviti ekspanzija vjersko-prosvjetnih i drugih djelatnosti u Islamskoj zajednici“, posebno je u svom izlaganju istakao Muftija sandžački.

skupstina-muftijstvo-sandzak2

Na konstituirajućoj sjednici Ulemaimedžlisa, održanoj nakon Skupštine Muftijstva, podržana je strategija pojačanih aktivnosti vjersko-prosvjetnog djelovanja u džamijama, te istaknuta potreba intenzivnije saradnje u razmjeni alima među medžlisima i džematima.

Ulemaimedžlis je na mjesto pomoćnika Muftije sandžačkog jednoglasno imenovao hafiza Abdurahmana ef. Kujevića iz Rožaja.

(http://www.islamskazajednica.org)