Promo banner

A+ A A-

Džematlije iz Dizeldorfa pomažu obnovu Ferhadije

Ferhadija_dzamija_banjalukaGlavni imam u Dizeldorfu Kemal ef. Crnac jučer je u Banjoj Luci muftiji banjalučkom Edhemu ef. Čamdžiću uručio novčanu pomoć od 5.700 eura za izgradnju u ratu porušene Ferhadije. Imam Crnac rekao je da ova materijalna podrška ima posebnu simboliku, jer su je na njegovu inicijativu to­kom ramazana prikupile džema­tlije u Njemačkoj.

To, kako je naglasio, pokazuje koliko je 57 vjernika koji su izdvojili po 100 eura za Ferhadiju, sretno i zahvalno što se ova ba­njalučka džamija ponovo gradi. Taj podatak, smatra ef. Crnac, za milione vjernika širom svijeta pr­edstavlja novu obnovu života.

- Ferhadija je bila biser jednog grada, vremena i kulture. Činilo mi se da Vrbas plače od kada je nema. Sada imam drugi osjećaj, jer vidim da ona ponovo raste. Naše životno geslo je da gradimo naše bogomolje da bi one gradile nas - naglasio je ef. Crnac.

Edhem ef. Čamdžić podsjetio je i da Muftiluk banjalučki nije zabo­ravljen ni od vlade Njemačke, kao ni Ambasade ove zemlje u BiH. Kao i do sada, kako je ef. Čamdžić rekao, banjalučki vjernici s njim na čelu to će itekako znati cijeniti.

- Nema mjere kojom se može izvagati značaj ljepotice i ljubav ko­ju vjernici osjećaju prema njoj. Ni kada Ferhadije fizički nije bilo na ovom mjestu, ona se nije ugasila, jer je živjela u srcima vjernika i odatle tinjala i rasla. Neizmjerna je sreća što je ponovo na ovom mjestu gle­damo kako svakog dana raste - po­ručio je muftija ef. Čamdžić.

(Dnevni avaz, 11.10.2009. godine)