A+ A A-

Udruženje ilmijje

Udruženje ilmijje

Udruženje ilmijje, osnovano kao specifično udruženje imama i drugih uposlenika Islamske zajednice, kroz svoje dugogodišnje postojanje u različitim pozicijama prema strukturama Islamske zajednice, okuplja imame i druge uposlenike Islamske zajednice kao svoje članstvo.

Udruženje ilmijje razvija misiju, ciljeve i strukturu odgovarajući potrebama svojih članova. Ovisno o vrsti i prioritetima ciljeva Udruženja ilmijje, Rijaset sarađuje ili vodi dijalog, odnosno odgovara na prijedloge i stavove Udruženja.

Udruženje sarađuje sa Rijasetom putem Uprave za vjerske poslove kada realizira prijedloge vjerskog sadržaja. Udruženje sarađuje sa Rijasetom putem Uprave za pravne i administrativne poslove kada istupa kao asocijacija u ime svojih članova.

Ovo udruženje osnovano je 1912. godine. Djelatnost Udruženja je permanentna edukacija članstva, izdavačka i socijalna aktivnost.  Redovno izdaje časopis za odgoj i obrazovanje Novi MUALLIM.

Predsjednik Skupštine Udruženja je Vehid ef. Arnaut, potpredsjednici Muvedet ef. Vuković i hfz. Safet ef. Husejnović.

Predsjednik Udruženja i ujedno Glavnog odbora je Mensur ef. Pašalić , a potpredsjednici su prof. Zijad ef. Ljevaković i Sead ef. Duraković.

Generalni sekretar je Rifat Fetić, koji je po položaju i član Glavnog odbora.

Udruženje je organizirano u svim mjestima BiH.  Sjedište Udruženja je u Sarajevu.

Adresa: Sarači 77, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

Telefoni: 236-391 i 236-002, Fax: 236-002

E-mail: ilmijja@rijaset.ba, ilmijja@bih.net.ba