Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Plaćanje članarine na više mjesta u IZ

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Roditelji mi žive u Srebrenici ali se nisu prijavili gore znači lična karta im je u Tuzli (radi liječenja ponajviše), od 1999. u Tuzli plaćamo članarinu Islamskoj zajednici...

U slučaju smrti i njihovim ukopom u Srebrenici, je li oni moraju da snose sve troškove ili to ide preko Islamske zajednice jer smo redovno uplaćivali redovno članarinu.

Jedan hodža je rekao da džaba plaćaju u Tuzli članarinu ako se namjeravaju kopati u Srebrenici, i da će sve troškove snositi porodica.

Nije mi jasno kako Islamska zajednica nije jedinstvena za cijelu BiH?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Članarina je jedinstvena u cijeloj Islamskoj zajednici. Međutim, kod troškova dženaze i ukopa nastaju određeni problemi i nerazumijevanje. Otuda spomenuto pitanje trebate riješiti na relaciji Medžlis IZ Tuzla i Medžlis IZ Srebrenica. Objektivno, u konkretnom slučaju Medžlis IZ Tuzla je u povoljnijem položaju, jer dobija članarinu, a ne snosi troškove dženaze i ukopa, a Medžlis IZ Srebrenica na gubitku, jer dobija obavezu bez ekvivalentne dužnosti člana IZ u vidu plaćanja članarine. Zato bi bilo pravedno da Medžlis IZ Tuzla u spomenutom slučaju snosi troškove koje će prilikom dženaze i ukopa imati MIZ Srebrenica.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH