A+ A A-

Pretraga pitanja

Udovica i dženaza

Pitanje

Esselamu alejkum!

Možete li mi odgovoriti da li udovica i djeca-maloljetna, nakon smrti muža imaju pravo da se pobrinu za njegovu dženazu i ostalo, ili to pravo pripada njegovoj porodici, majci.

I kakve su dužnosti udovice prema porodici njenog rahm. muža, da li se oni i dalje smatraju porodicom, s obzirom da se ona brine o djeci?

Da vas Allah dž. š. nagradi. Esselamu alejkum!


Odgovor

Troškovi dženaze se u principu namiruju iz zaostavštine umrlog prije njene raspodjele. Najbliža rodbina, odnosno nasljednici imaju dužnost i pravo da se pobrinu o dženazi i ukopu umrlog. Dakle, oni se o tome trebaju dogovarati. Umrli se obično kopa u mjestu u kojem je umro, osim ako je oporučio drugačije. Pretpostavka je da će se nasljednici dogovoriti oko opremanja umrloga, a ne da produbljuju svoje sukobe i razmirice tim povodom. Ukoliko djeca imaju petnaest i više godina, oni se trebaju konsultirati i presuditi u slučaju spora. Ako samo odlučuju udova i majka, teško je presuditi. Veza s majkom nikada ne može prestati, dok sa suprugom prestaje njegovom smrću. Udovica se može i preudati, pa joj mezar bivšeg supruga u novom braku može i smetati. Nije nam poznato da li je sličan slučaj regulisan pozitivnopravnim normama.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH