A+ A A-

Pretraga pitanja

Propisi o nišanima

Pitanje

Esselamu alejkum!
Podižem ocu bašluke, i u velikoj sam nedoumici oko načina i izgleda, oko toga šta spada u propise, a šta u običaje vezane za to, pa Vas molim da mi pomognete i objasnite propise, jer ne znam kako da postupim.
Vjerovatno znate da se u nekim mezarjima (npr. u Mostaru) od strane uprave mezarja nameće betoniranje mezara i oblaganje kamenom pri postavljanju bašluka, što se objašnjava stabilnošću i otpornošću na vremenske nepogode. U dilemi sam je li to prihvatljivo ili je u suprotnosti sa nekim od islamskih propisa. Smije li se mezar betonirati i prekrivati betonom ili kamenom? Kakvi su propisi oko veličine, oblika, izgleda i načina postavljanja bašluka? Radi li se samo o različitim običajima i tradicijama u različitim dijelovima naše zemlje, ili se ipak zastranilo u odnosu na ono što nam je propisano? Postoje li neki kur'anski propisi ili hadisi vezani za ovu tematiku? 

Odgovor

Preporučujemo Vam da stavite na kabur samo dva uobičajena bijela nišana, bez ikakvog betoniranja i dodatnog građenja. U tome se ne treba nadmetati niti razbacivati. Na nišanu se može ispisati ime, ime oca, prezime i datum rođenja i smrti osobe. Bilo šta drugo u vezi kabura i nišana ne preporučujemo, jer nije u skladu s islamskom tradicijom.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH