A+ A A-

Pretraga pitanja

Rezervacija mjesta za ukop na mezarju

Pitanje:

Esselamu alejkum!

U našem džematu od nedavno je, na inicijativu džematskog odbora, uvedena praksa rezervacije mjesta za ukop na vakufskom mezarju. Tako svi oni koji imaju novac mogu sebi ili članovima svoje porodice za 100 KM još za života rezervisati mjesto za budući mezar. Za sada je ovu mogućnost iskoristilo desetak, mahom imućnijih, džematlija, te su ogradili rezervisana mjesta betonskim zidićem ili pak drvenim kočevima i špagom.

Prethodni džematski odbor je donio odluku da se u okviru troškova dženaze za svakog umrlog uvrsti i stavka od 100 KM na ime održavanja mezarja (godišnje bude oko dvadesetak dženaza).

Interesuje me da li je ova praksa u duhu sa islamskim učenjem i pravilima IZ-e o korištenju vakufske zemlje i mezaristana?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Prema Pravilniku o vakufskim mezarjima, kojeg su, na prijedlog Vakufske direkcije, usvojili Rijaset i Sabor Islamske zajednice, upravljanje mezarjima kao i određivanje naknada za njihovo korišćenje je u nadležnosti medžlisa IZ, odnosno mjesnog džemata. Određivanje naknada za korišćenje mezarja je administrativno-ekonomsko, a ne čisto šerijatsko-pravno pitanje. Održavanje mezarja košta, i nema šerijatske zapreke da se finansira iz spomenute naknade.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH