A+ A A-

Kada se uspostavlja srodstvo po mlijeku

Pitanje:

Negdje sam pročitala da po trenutnoj fetvi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini srodstvo po mlijeku se uspostavlja kada žena podoji dijete 5 puta (jedno dojenje se računa da dijete uhvati dojku, napije se i ostavi dojku). Da li je to važeći stav Islamske zajednice, ili onaj ako se beba podoji samo jednom da i ono stvara srodstvo po mlijeku ?

Odgovor:

Zadajanje koje proizvodi srodstvo po mlijeku kao bračnu zabranu jeste ono koje se dešava u prve dvije godine života djeteta. U kasnijem periodu zadajenje ne proizvodi srodstvo po mlijeku pa time ni bračnu zabranu. Prema propisu u našem mezhebu dovoljno je samo jedno zadajanje za uspostavu srodstva po mlijeku, na temelju općeg značenja ajeta: „...i majke vaše po mlijeku koje su vas zadojile..“ (En-Nisa', 23)

Zadajanje kojim se uspostavlja srodstvo po mlijeku je ono pri kojem se beba zasitila (nahranila), a srodstvo se ne uspostavlja jednim sisanjem ili zadajanjem kako ste ga vi opisali u pitanju. Muslim bilježi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: „Jedno i/li dvoje sisanja ne zabranjuju.“

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara muftija prof. dr. Enes Ljevaković 

Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice