A+ A A-

Pretraga pitanja

Održavanje rodbinskih veza

 

Pitanje

 

Esselamu alejkum!

Molila bih vas da mi odgovorite na moje pitanje a radi se o slijedećem. Imam starijeg brata i sestru iz očevog prvog braka, otac mi je umro, a majka mi je još živa.

Naime, radi se o tome da ja svoj kontakt sa bratom i sestrom teško održavam na pravoj liniji. Njih dvoje ne prakticiraju islamski način života, nažalost. Ja sam uvijek svake uvrede i prekidanje veze sa njihove strane, u ime Allaha, opraštala i uvijek im se prva javljala, ali i pored toga oni to lahko prekinu, a jedini razlog svemu tome je moja majka i nasljedstvo. Nalazim se između dvije vatre, mama mi je važna, i da imam lijep odnos s njom, ali je teško izvodljivo, ako imam kontakt sa bratom i sestrom. Jednostavno njih troje nikad nisu mogli naći zajedničku riječ. Oni govore meni protiv majke, majka mi govori protiv njih, ja nastojim uvijek da to izgladim, i na kraju se završi najgorim. Znam šta Uzvišeni od mene traži, svijesna sam toga, bojim se za svoja djela, post, namaz, radi svega toga, ne znam kako da se postavim. Šta mi savjetujete?

Unaprijed vam se zahvaljujem i molim Svevišnjeg da vas nagradi za vas trud, amin!

 

Odgovor

Zaslužujete pohvalu zbog Vašeg nastojanja da održite dobre odnose i sa majkom i sa bratom i sestrom. To je ispravan put. Ukoliko ne uspijete da pomirite dvije strane nije Vaša krivica. Učinili ste ono što je u Vašoj moći. Ukoliko i oni sami ne žele doprinijeti poboljšanju odnosa teško ćete uspjeti. Nastavite tim putem i molite Allaha da Vam pomogne u onome što je hajr za Vas i za njih. Nadamo se Vašem uspjehu. Sa strane je teško davati savjete o konkretnom odnosu budući da nam nije dovoljno poznata situacija, karakter učesnika, njihova sspremnost na saradnju, osjetljivost na savjete itd., a sve to može uticati na korake koje treba poduzeti. U svakom slučaju, hatar majke je preči, ali nastojte održati vezu i sa bratom i sestrom koliko ste u mogućnosti.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH