A+ A A-

Pretraga pitanja

Rodbinske veze

    PITANJE:
    Esselamu alejkum!
    Znam koliko je važnost očuvanja rodbinskih veza, međutim, ma koliko se trudim ne uspijevam imati normalan odnos sa svojim bratom. On me ponižava, ismijava moj način oblačenje, smije se mome životu i kad sam tu i kad nisam. Ismijava me i stalno govori loše o meni, mojim roditeljima i prijateljima. Uvrede ignorišem i izbjegavam ga radi svoga mira.
Da li sam dužna da iznova uspostavljam kontakt sa njim, jer mi je izričito rekao da mu ja ne trebam ni u radosti ni u žalosti!

    ODGOVOR:

    Očuvanje rodbinskih veza je važna islamska obaveza. Međutim, ukoliko neko i pored svih nastojanja, ne svojom krivicom, ne uspije održati rodbinsku vezu sa nekim od članova porodice, neće biti kriv za to, već će odgovornost biti na onoj strani koja opstruira takva nastojanja, i sve čini da ta veza bude pokidana.

    Upućujte dovu Uzvišenome da uputi Vašeg brata na pravi put i da Vam pomogne u iskušenju kakvo je prekid rodbinske veze sa najbližim članom porodice. Savjetujemo Vam da sa Vaše strane ne prekidate veze sa bratom, možda će se u neko vrijeme i on promijeniti i uvidjeti svoju grješku. Osaburite na njegove provokacije, i ne držite mu bilo kakve lekcije. Vrijeme će učiniti svoje i njegove zajedljivosti će otupjeti i vremenom prestati.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH