A+ A A-

Pretraga pitanja

Dobročinstvo za umrlog roditelja

    PITANJE: 

    Moj rahmetli otac je preselio na ahiret, zapostio je nakon sehura 03. 10. 2006. godine, 11. dan mjeseca ramazana, da li je to jedan od dobrih znakova za rahmetliju?
    Uz Božiju pomoć, ako Bog da, imam nijjet da mu zakoljem kurban. Da li će mom rahmetli ocu biti olakšano u kaburu zbog toga, odnosno kako Allah dž.š. nagrađuje za ovakvo djelo ? Pročitala sam da se kurban dijeli kao 1/3, a mene interesuje da li mogu cijeli kurban da podijelim učenicima medrese? 
    Voljela bih i da znam koji je najbolji način, šta treba da radim da pomognem svom rahmetli ocu?   

    ODGOVOR:

    Činjenica da je Vaš otac preselio na Ahiret uz ramazan, kao postač, dobar je znak za rahmetliju. No, ne možemo ništa više reći osim navedenoga. Allah zna svačija djela, i dobra i loša; On će donijeti konačan sud o svakome.

    Vaša namjera da zakoljete kurban za njega je plemenita i jedan je od vidova dobročinstva djece prema roditeljima. Nema smetnje da cijeli kurban podijelite učenicima medrese. To je lijepo i pohvalno djelo. Umrli ima koristi od dobrih djela koje za njegovu dušu čine njegovi nasljednici ili neke druge osobe.

    Vašem ocu možete pomoći i time što ćete izvršiti imovinsku obavezu koju je bio dužan izvršiti, a nije, poput zekjata, hadždža i sl. Pomoći ćete mu i davanjem sadake za njegovu dušu, stipendiranjem siromašnoga učenika ili studenta, učenjem Kur'ana, dova, te činjenjem drugih hajrata. Posebno je dobro činiti hajrate tokom mjeseca ramazana.

    Neka Vam Allah ukabuli i u sevap upiše dobra djela, Vama i Vašemu ocu.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH