A+ A A-

Pretraga pitanja

Obaveze prema roditeljima

Pitanje

Selam.

Da li je muškarac dužan izdržavati svoje roditelje, kao što je dužan izdržavati svoju porodicu (ženu i djecu), i da li je ta dužnost jednaka kao prema ženi i djeci? 

Postoji li decidan propis po ovom pitanju, precizno izveden na osnovu konkretnog ajeta/hadisa koji čini ovu obavezu neprikosnovenom, ili je ipak dozvoljena određena doza slobode u postupanju (uslijed postojanja specifičnih okolnosti)?

 

Odgovor

Esselamu alejkum!
Muškarac je bezuslovno dužan izdržavati svoju suprugu i djecu, dok je izdržavanje roditelja uvjetovano njihovom potrebom i njegovom mogućnošću. Međutim, poštovanje, hizmet, briga, pažnja i ljubav prema roditeljima nisu ničim uvjetovani. Uzvišeni je, nakon naredbe da se samo Njemu ibadet čini, na drugome mjestu u Kur'anu naveo obavezu činjenja dobročinstva prema roditeljima. U to dobročinstvo spada i obaveza izdržavanja ukoliko su roditelji siromašni i nemaju vlastite imovine ili priohoda neophodnih za život. To je obaveza čovjeka isto kao i prema ženi i djeci. Prema tome, ukoliko su roditelji siromašni, djeca su dužna da ih izdržavaju, shodno svojim mogućnostima, isto kao što su dužna izdržavati supruge i djecu. Naravno, treba voditi računa o realnim potrebama, specifičnim okolnostima osoba koje je obaveza izdržavati, ali i realnim mogućnostima onoga na koga ova obaveza pada. Allah nikoga ne zadužuje preko njegovih mogućnosti. 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH