A+ A A-

Pretraga pitanja

Slavljenje rođendana

 

Pitanje

 

Esselamu alejkum!
Zanima me da li je u islamu slavljenje rođendana dozvoljeno?
Brat me pozvao na proslavu rođendana njegove kćerke. Kaže da će se rođendan slaviti u nekoj sali, da će biti halal-meso i da neće biti alkohola. Pjevači neće biti, ali će se puštati muzika sa cd-ova.
Čitala sam na nekim internet-stranama da je proslavljanje rođendana zabranjeno jer ni Muhammed a. s. to nije radio, ali meni se radi o očuvanju rodbinskih veza, jer ipak brat mi je, a nismo uvijek bili u dobrim odnosima, što se u zadnje vrijeme, elhamdulillah poboljšalo, a on se lahko naljuti. A za njega je to nešto posebno, jer mu kćerka inšhaAllah puni godinu dana.
Unaprijed hvala na odgovoru!
Selam!

 

Odgovor

Proslavljanje rođendana nije u duhu muslimanske tradicije, ali nije ni zabranjeno nekim posebnim zakonskim tekstom. To spada u običaje - adete, a ne u ibadete, a običaji u osnovi nisu zabranjeni osim ako sadrže nešto što je u suprotnosti sa šerijatom. Kako će izgledati ta svečanost, nama nije poznato pa ne možemo o tome ništa reći. Ako od vašeg prisustva ovisi održavanje rodbinske veze, smatramo da nema smetnje da tome prisustvujete, pod uvjetom da ne učestvujete u nečemu što se kosi sa islamskim propisima.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH