A+ A A-

Održana 25. redovna sjednica Rijaseta

  • IMG_0601IMG_0601

SARAJEVO, 28. JULA (MINA) - Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića danas je održana 25. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, na kojoj je, između ostalog, usvojen Prijedlog za organiziranje vjerskih aktivnosti u vanrednim okolnostima za vrijeme Kurban - bajrama.

Na sjednici je usvojen Kalendar mektebske pouke za 2020/21. godinu, te data saglasnost za korištenje udžbenika „Tefsir“ za četvrti razred medresa Islamske zajednice u BiH.

Rijaset je razmatrao je i rješenja o ispunjenosti uslova za osnivanje i početak rada medrese ,,Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“ i usvojio Kalendar rada Prve bošnjačke gimnazije za 2020/21. školsku godinu.

Imenovana je Komisija za ocjenu podesnosti sadržaja za distribuciju u objektima Islamske zajednice i prihvaćen izvještaj o realizaciji konferencije „Dvadeset pet godina od Genocida u Srebrenici: Silovanje kao oblik postizanja ciljeva genocida“.

Rijaset je utvrdio Nacrt protokola o postupanju u slučajevima napada i zločina iz mržnje na predstavnike, pripadnike, institucije ili objekte Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i uputio ga muftijstvima na javnu raspravu.

Na kraju je Rijaset razmatrao radno-pravni status uposlenika i tekuća pitanja.