Promo banner

A+ A A-

Predstavnici Rijaseta u posjeti MIZ-e Kiseljak i obdaništu „IKRE“

11 06 2020 02 posjeta kiseljak

U srijedu, 10.06.2020. godine, u službenoj posjeti Medžlisu islamske zajednice Kiseljak i obdaništu „IKRE“ su boravili direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta IZ-e u BiH, Zejnil Rebihić i rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ-e, Ibrahim Malanović.

Predstavnici Rijaseta su obišli prostorije MIZ-e Kiseljak i obdaništa „IKRE“, nakon čega je održan zajednički sastanak.

Glavni imam Kenan ef. Bajrić i predsjednik IO Medžlisa Nermin Merhemić su upoznali goste sa radom i projektima, kao i poteškoćama sa kojima se susreću u radu, a posebno zbog vanredne situacije prouzrokovane pandemijom.

Direktor obdaništa „IKRE“, Mirza Bilić, prisutnima je prezentovao rad obdaništa, koje je nakon više od dva mjeseca krenulo sa radom, ali sa posebnim preventivnim mjerama. Također, direktor je istakao da obdaništa trpe veliku finansijsku krizu zbog obustave rada tokom vanredne situacije, te vjeruje da će Islamska zajednica, kao i do sada, prepoznati važnost podrške predškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama.

Predstavnici Rijaseta su izrazili zadovoljstvo realizovanim projektima u zadnjih nekoliko godina na području Medžlisa islamske zajednice Kiseljak, te činjenicom da jedan povratnički medžlis od 15 džemata ovako brzo i kvalitetno razvija svoju infrastrukturu i poboljšava usluge džematlijama Kiseljaka i Kreševa. Izrazili su i spremnost podrške projektima ovoga Medžlisa i u narednom periodu.

Također, nakon sastanka je iskorištena prilika za posjetu kiseljačkom privredniku, Samiru Viliću, koji gradi modernu farmu kapaciteta 2000 grla u Podastinju.

Nakon toga, posjećena je Šehidska džamija na Han Ploči i novoizgrađena Divanhana, čije je otvorenje trebalo biti u aprilu ove godine, što zbog vanredne situacije nije učinjeno. Projekat izgradnje Divanhane na Han Ploči je realizovan uz podršku Vakufske direkcije IZ-e BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske.